2017 рік АТО був “гарячішим”, ніж 2016-й, і нинішнє перемир’я зірване, – Хуг

 

За 2017 рік спостерігачі СММ ОБСЄ зафіксували більше порушень Мінських угод, ніж за 2016-й: 401 336 порушень режиму тиші у 2017-му порівняно із 320 130 – у 2016-му.
Як передає “Новинарня“, про це на брифінгу в Києві 12 січня сказав Александр Хуг, перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні.

За його словами, також зафіксовано 4065 випадків розміщення важкого озброєння з порушенням визначених ліній відведення – порівняно з 3099 у 2016 році, 2422 випадки обмеження свободи пересування спостерігачів місії ОБСЄ – порівняно із 1950 торік.

Після початку “різдвяного” перемир’я, з 23 грудня 2017 року, кількість обстрілів у зоні бойових дій на Донбасі суттєво знизилася, але не було жодного дня, коли б сторони повністю дотримувалися режиму припинення вогню.

“Починаючи з 28 грудня, Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ щоденно фіксувала в середньому 500 порушень режиму тиші”, – зазначив Хуг (методологія ОБСЄ передбачає підрахунок кожного пострілу).

“Зараз ми спостерігаємо вже традиційну закономірність бойових дій: різке зниження кількості порушень режиму тиші із подальшим поступовим, але постійним зростанням, аж до ескалації. Можна сказати, що стадія ескалації вже почалася: у період із п’ятої години вечора у вівторок до п’ятої години вечора в середу на цьому тижні ми зафіксували майже 2000 порушень режиму тиші, і понад тисячу порушень режиму тиші – за наступну добу”, – розповів Александр Хуг.

 

Читайте також:
УС СЦКК: бойовики використовують перемир’я для створення позицій
у населених пунктах і блокують ОБСЄ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна