УС СЦКК: бойовики використовують перемир’я для створення позицій у населених пунктах і блокують ОБСЄ

 

Українська сторона Спільного центру контролю і координації інформує, що бойовики НЗФ ОРДО/ОРЛО продовжують використовувати введений з 23 грудня режим припинення вогню для нарощування старих і створення нових вогневих позицій.
Про це йдеться у зведенні СЦКК 7 січня.

“Особливо цинічним і є те, що зведення зазначених фортифікацій та розміщення на них військової техніки та озброєння здійснюється у межах населених пунктів та у безпосередній близькості до житлових будинків мирних громадян України на тимчасово непідконтрольній уряду України території”, – зазначено в повідомленні.

Та,к у звіті СММ ОБСЄ за 3 січня сказано, що такі порушення виявлено у східній частині міста Кальміуське (кол. Комсомольське, 42 км на південний схід від Донецька), де техніка та обладнаний військовий об’єкт розташовані біля житлового будинку.

Також зафіксовано обладнання окопів та траншей на відстані не більше 300 метрів від села Калиново-Борщувате (Луганська область) та безпосередньо навколо житлового сектора села Стила (Донецька область).

Українська сторона СЦКК наголошує: “такі цинічні дії НЗФ ОРДО/ОРЛО
є свідченням жорстокої байдужості до місцевого населення та намаганнями бойовиків (…) у черговий раз використати мирних мешканців населених пунктів окупованих територій у якості «живого» щита”, – сказано в заяві.

Також українська сторона СЦКК відзначає, що з початку 2018 року Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ продовжує фіксувати випадки погроз, обмеження доступу до військових об’єктів і свободи пересування патрулів СММ на тимчасово непідконтрольній Уряду України території.

“Водночас популісти з ОРДО/ОРЛО імітують бурхливу діяльність, видавши за останні шість місяців вже другий «наказ» про заборону необґрунтованого обмеження свободи пересування спостерігачів СММ ОБСЄ. Особливої нахабності таким діям надає те, що після видання попереднього «наказу» наприкінці серпня 2017 року кількість зазначених обмежень не тільки не зменшилась, а навіть збільшилась. Так, на приклад, за перший же місяць його «дії» СММ ОБСЄ зафіксувала 46 випадків таких порушень”, – нагадує українська сторона СЦКК.

Читайте також:
Росія назвала умови повернення в СЦКК

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна