Росія назвала умови повернення в СЦКК

 

Російська сторона заявила про готовність повернути своїх офіцерів до СЦКК (Спільного центру з контролю і координації режиму припинення вогню), але за умови дотримання низки умов.
Про це повідомив представник України в безпековій підгрупі Євген Марчук на тлі переговорів в рамках ТКГ у Мінську в середу, 29 грудня.

“Щойно представник РФ в нашій групі з питань безпеки зробив офіційну заяву про те, що Росія готова повернути своїх військових до СЦКК за певних умов. Це затвердження положення про СЦКК, їхній статус, гарантію безпеки тощо“, – написав Марчук у “Фейсбуці”.

Він підкреслив, що заява РФ про вихід з СЦКК стривожила і Україну, і низку західних країн.

Читайте також:
Держдеп США: Росія – джерело насильства на Донбасі,
причина обстрілів – вихід РФ з СЦКК

Одному з росіян із СЦКК заборонили в’їзд до України на майбутнє

Як відомо, 19 грудня російські представники в СЦКК покинули Україну, а українські – ОРДЛО.
МЗС РФ видало заяву, в якій сказано, що російські представники в СЦКК залишають Україну через “напружену морально-психологічну обстановку” та “перешкоди”, які нібито чинила Україна російським учасникам СЦКК для виконання ними своїх службових обов’язків.

Головною причиною такого кроку Москви називають намір Кремля спонукати Київ до прямих переговорів і домовлянь із сепаратистами ОРДЛО.

За прогнозами штабу АТО, це свідчить про те, що бойовики ОРДЛО можуть вдатися до агресивних наступальних дій по всій лінії зіткнення району проведення антитерористичної операції.
Паралельно з виходом російських офіцерів з території України відбувся удар РСЗО “Град” з території ОРДЛО по центру селища Новолуганське.

В СЦКК працювали 75 російських офіцерів. На них із держбюджету України з вересня 2014 року витрачено 4 млн. грн.
Їх безпеку забезпечували військовослужбовців Нацгвардії України, за аналогією з іноземними дипломатами.

Читайте також:
СММ ОБСЄ підтвердила, що на місця росіян в СЦКК зайшли бойовики

Одному з росіян із СЦКК заборонили в’їзд до України на майбутнє

Марчук у Мінську домовлятиметься про новорічне перемир’я. Але без СЦКК погано

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна