Україна витратила на фінансування російської сторони СЦКК 4 млн. грн. ФОТО

 

З початку роботи на території України російських військовослужбовців СЦКК (Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін) на їх забезпечення з українського держбюджету було витрачено більш як 4 млн. грн.

Як передає “Новинарня“, про це повідомив “Голос України” з посиланням на керівника української сторони СЦКК генерала Юрія Остаха.

“За весь час роботи СЦКК — з 26 вересня 2014 року — на їх утримання пішло понад 4 мільйони гривень”, – ідеться в статті.

Зазначається, що з російського боку в СЦКК працювали 75 військовослужбовців армії РФ. Вони працювали на всій території, від Маріуполя до Станиці Луганської.
Мешкали в готелях, так само як і офіцери української сторони СЦКК.

Як працівників, прирівняних до дипломатів, російських офіцерів охороняв спеціальний підрозділ Національної гвардії України.

“Росіяни [з СЦКК] заїжджають в Україну як звичайні іноземні громадяни, через кордон на мирній території, за закордонним паспортом на термін не більш як 90 діб. 26 січня у них закінчується ротація”, – сказано в повідомленні.

Росіяни з СЦКК у Соледарі. Фото: Олександр Клименко, “Голос України”

Однак із 1 січня 2018 року для того, щоб перетнути кордон України, іноземні громадяни, зокрема з РФ, повинні мати паспорт з біометричними даними або ж здавати відбитки пальців при перетині кордону.
“Кремль вважає, що для російських офіцерів, серед яких частина є працівниками спецслужб, і це не таємниця, така процедура є неприйнятною“, – зазначає автор матеріал Олександр Клименко.

В офісі СЦКК у Соледарі. Фото: Олександр Клименко, “Голос України”

Він нагадав, що у 2015 році, під час боїв у Дебальцевому, офіцерів СЦКК з російського боку також відкликали з місця перебування, “а точніше — наказали евакуювати”.
Тоді офіс СЦКК було переведено в місто Соледар.

Їдальня в офісі СЦКК у Соледарі. Фото: Олександр Клименко, “Голос України”

Як відомо, 19 грудня російські представники в СЦКК покинули Україну, а українські – ОРДЛО.
МЗС РФ видало заяву, в якій сказано, що російські представники в СЦКК залишають Україну через “напружену морально-психологічну обстановку” та “перешкоди”, які нібито чинила Україна російським учасникам СЦКК для виконання ними своїх службових обов’язків.

Головною причиною такого кроку Москви називають намір Кремля спонукати Київ до прямих переговорів і домовлянь із сепаратистами ОРДЛО.

За прогнозами штабу АТО, це свідчить про те, що бойовики ОРДЛО можуть вдатися до агресивних наступальних дій по всій лінії зіткнення району проведення антитерористичної операції.

Читайте також:
СММ ОБСЄ підтвердила, що на місця росіян в СЦКК зайшли бойовики

Марчук у Мінську домовлятиметься про новорічне перемир’я. Але без СЦКК погано

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна