З 1 січня не всі прикордонні пункти зможуть перевіряти біометричні дані іноземців, – ДПСУ

 

Із 1 січня 2018 року не всі прикордонні пункти в Україні перейдуть на систему збору біометричних даних іноземців.
Про це помічник голови Державної прикордонної служби Олег Слободян сказав у коментарі агентству “Інтерфакс-Україна”.

“Ми всі виконаємо роботу належним чином. Але, швидше за все, система буде запускатися поетапно, тому що вона повинна пройти тестування. Крім того, обсяг робіт дуже великий. І тому говорити про те, що з 1 грудня ми налагодимо всі 157 пунктів пропуску, неправильно”, – сказав представник ДПСУ.

Він наголосив, що Україна реалізує дану ініціативу власними силами.

“Європейські країни спостерігають за нашою роботою з інтересом, так як для себе встановлюють терміни запуску такого проекту чотири-п’ять років. У нас більш стислі терміни, але ми будемо запускати проект з україно-російського кордону. З бюджету виділено 300 млн. грн”, – зазначив Слободян.

За його словами, проведені відповідні тендери на закупівлю обладнання, технічного і програмного забезпечення.

“Ми тестували обладнання для дистанційного прикордонного контролю, в тому числі і в аеропорту “Бориспіль”. Це спеціальні планшети, які дають доступ до серверів і дозволяють опрацьовувати інформацію. Питання і нюанси є, але ми, зі свого боку, всю роботу виконаємо”, – запевнив він.

Слободян нагадав, що біометричному контролю будуть піддаватися всі іноземці, але в першу чергу увага буде звертатися на представників країн ризику, “де одну з перших позицій займає Росія”.

“Нам треба виконати два великих пласти роботи. Перший – облаштування системи збору, захисту і обробки інформації та забезпечення можливості її подальшого використання. Другий – облаштування основних міжнародних та міждержавних пунктів пропуску – їх 157 – апаратурою, необхідною для зчитування біометричних даних”, – пояснив помічник голови ДПСУ.

Крім того, Слободян каже, що мова йде не про один відбиток пальця, як це було по підготовці до лібералізації безвізового режиму з ЄС, а про збір біометрії зі всіх 10 пальців.

“Тут ми також говоримо про дистанційний збір цієї інформації, тому що прикордонний контроль треба здійснювати і в залізничних пунктах пропуску, і в морських портах – там, де немає безпосередньо контакту оператора з робочим місцем. Ці всі питання відпрацьовуються”, – зазначив Олег Слободян.

Нагадаємо, 1 вересня 2017 року президент Петро Порошенко ввів у дію рішення РНБО, яким в Україні запроваджується система фіксації біометричних даних осіб на кордоні. 
В указі йдеться, що уряд має забезпечити початок функціонування з 1 січня 2018 року національної системи біометричної верифікації та ідентифікації.

Читайте також:
РНБОУ затвердила в’їзд по біометричних паспортах і реєстрацію росіян

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна