Олігархи Онищенко і Фукс купили в Курченка компанію зі $160 млн. заморожених активів Януковича, – ЗМІ

 

Олігархи Онищенко і Фукс придбали у втікача Курченка компанію, яка володіє 160 мільйонами доларів заморожених активів екс-президента Януковича.

Про це йдеться в розслідуванні каналу Al Jazeera, передає “Економічна правда“.

У розпорядженні телеканалу опинився контракт, згідно з яким нардеп-втікач Олександр Онищенко та Павло Фукс є сторонами у незаконній оборудці. Інші документи свідчать про те, що продавцем був Сергій Курченко – український газовий магнат, втікач до Росії, відомий як “гаманець” Януковича.

Згідно з текстом контракту, Онищенко і Фукс ще у 2015 році заплатили майже 30 мільйонів доларів (в пропорції 67% і 33% відповідно) за кіпрську компанію Quickpace Limited. Ця компанія тримала облігації на суму 160 млн. доларів і готівкові гроші, які були заморожені українським судом, оскільки вони були отримані злочинним шляхом.
Повідомляється, що покупці прагнули отримати прибуток в розмірі 130 млн. доларів, спробувавши розморозити активи. У пункті 4.4 контракту зазначено, що “сторони зобов’язуються спільно вживати заходів для зняття арешту з рахунків Quickpace Limited”.

Олександр Онищенко не бачить нічого поганого в придбанні компанії, що займається замороженими активами. “Ви можете купити [актив] дешево і спробувати вирішити проблему, щоб заробити гроші”, – сказав він “Аль-Джазірі”.

Онищенко підтвердив роль Фукса і Курченка в угоді, але заперечував, що угода відбулася.
Однак кіпрський адвокат і НАБУ підтвердили, що продаж Quickpace відбувся, і документи компанії фіксують передачу права власності одній з компаній Фукса.

У розпорядженні “Аль-Джазіри” є запис, що свідчить про початковий внесок у розмірі 2 млн. доларів з рахунку в Barclays Bank на інший, латвійський Norvic Banka.

В даний час Quickpace належить Evermore Property Holdings Limited, кіпрській компанії, яка, в свою чергу, належить Dorchester International Incorporated. Власник останньої – Павло Фукс.

Читайте також:
Луценко анонсував спецконфіскацію ще 5 мільярдів Януковича.
Перший “транш” ще не витратили

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна