Суд виніс вирок ДНРівському “меру” Маріуполя

 

Жовтневий райсуд Маріуполя засудив до 6 років і 9 місяців позбавлення волі Олександра Фоменка, який у 2014 році був оголошений бойовиками так званим “мером Маріуполя”.

Такий вирок суд виніс 28 грудня, передають “Українські новини”.

Зазначається, що в кінці травня 2014 року Фоменко, маючи досвід у забезпеченні роботи комунальних служб і будучи екс-кандидатом у мери, вступив у змову з “депутатом” незаконно створеної “верховної ради ДНР” і головою “територіальної виборчої комісії” в Маріуполі для призначення його на посаду виконувача обов’язків голови міськвиконкому.

При цьому кандидатура Фоменка на посаду “мера” була схвалена “владою ДНР”.

Із 1 червня 2014 року підсудний почав виконувати обов’язки “мера”, про що проголосив на мітингу в центрі міста.

Повноваження “міського голови” в захопленому бойовиками Маріуполі Фоменко виконував із 1 до 12 червня 2014 року, відтак був затриманий силами антитерористичної операції.

Зазначені дії Фоменка орган досудового розслідування кваліфікував за ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу  – умисні дії, вчинені з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією.

Обвинувачений свою провину не визнав і заявив, що нічого незаконного він не чинив.

Фоменко заявив, нібито 1 червня 2014 року випадково потрапив на мітинг у центрі міста і закликав громадян до створення громадської організації для контролю за місцевою владою.

“Когось із “ДНР” не знав, ніколи членом “ДНР” не був. “Народним мером” не був, під час мітингу відмовився від усіх посад, оскільки, маючи знання про роботу комунальних служб і законодавства про вибори, вважав їх протизаконними, ніяких документів не підписував”, – сказано у вироку.

Олександр Фоменко вважає справу політичною і сфальсифікованою, а всі докази – недопустимими.

Однак суд визнав його винним і засудив до шести років і девяти місяців ув’язнення.

Водночас суд зарахував йому близько трьох років у СІЗО за “законом Савченко” (зарахування одного дня попереднього ув’язнення як двох днів у термін основного покарання), і таким чином Фоменко відбув уже понад шість років ув’язнення.

Читайте також:
Суддю, яка в “ДНР” винесла смертний вирок, на Донеччині судять заочно

Мер-сепаратист Слєпцов сховався в автобусі, щоб не їхати за обміном в “ДНР”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна