Марчук порівняв війну на Донбасі з Ольстером

 

Представник України в безпековій підгрупі Тристоронньої контактній групі в Мінську Євген Марчук вважає, що війна на Донбасі може закінчиться раніше, ніж через 25 років, вона схожа на конфлікт у Північній Ірландії, і перспектив для міжнародних миротворців там немає.

Про це він сказав в інтерв’ю “5-му каналу”  у вівторок, 2 січня.

“На мій погляд, ніякої загрози великої війни немає. Зрозуміло, що Росія використовувала, і буде використовувати будь-який спосіб [маніпуляції]”, – зазначив Марчук.

“Я думаю, що може бути ситуація врегульована на Донбасі і значно раніше [ніж війна в Нагірному Карабасі]. Не просто дуже. Так, світова практика знає Нагірний Карабах, Північна Ірландія за 20 років, Колумбія за 50 років, Палестина… Але там інші складові. Трохи в Північній Ірландії [конфлікт] схожий на наш. Але в тому конфлікті немає ядерного гравця, який є іноземною державою”, – сказав Марчук.

Колишній прем’єр-міністр припустив, що ситуація може розвиватися і в невигідному світлі для України.

“Тому що Росія випередила захід, не кажучи вже про Україну, розірвавши кілька великих важливих світових угод, які забезпечували баланс і стабільність. Вийшла з договору про звичайні збройні сили в Європі, наплювала на Будапештський меморандум”, – пояснив він.

“Відверто кажучи, у мене невелика надія, що вдасться найближчим часом з миротворчим контингентом щось позитивне вирішити. Хоча це не означає, що це питання не потрібно просувати, і президент Порошенко правильно зробив, що підняв його на Генасамблеї ООН”, – додав Євген Марчук.

“Для ситуації на Донбасі можуть підходити два види миротворчих операцій: з підтримання миру і примушення до миру, і останнє передбачає застосування зброї самими миротворчими контингентами щодо порушників миру або тих, хто нападає на миротворців”, – пояснив він.

Читайте також:
Санкції проти олігархів змусять Путіна погодитись на миротворців ООН
для Донбасу, – Клімкін

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна