Замість обміну в ОРДЛО естонський найманець “ЛНР” Поляков полетів у Таллінн

 

Громадянин Естонії Володимир Поляков, який воював проти України на боці терористичного угруповання “ЛНР”, був звільнений українським судом і паралельно з обміном між Україною та ОРДЛО відбув літаком до Естонії.

Як передає “Новинарня“, про це ввечері 28 грудня повідомила в соцмережі його адвокат Тетяна Монтян.

Раніше вона заявляла, що Поляков – разом з іншими іноземцями – не був обміняний Україною на КПВВ “Майорськ” 27 грудня.
Згодом захисниця бойовика розповіла, що Поляков летить літаком airBaltic через Ригу і після 0:00 годин 29 грудня має бути в Таллінні.

“Мій клієнт, житель Естонії Володимир Поляков, якого Естонія підло видала Україні “за участь у терористичній організації ЛНР”, внесений до списків на обмін, пройшов “судову очистку” ще 18 грудня і з даного часу містився в фільтраційному таборі в Слов’яногорську (санаторій” Зелена поляна”) в очікуванні обміну, будучи теоретично абсолютно вільною людиною – звільненим за вироком суду”, – зазначала Монтян.

“Після утримання його з 18 по 27 грудня в фільтраційному таборі, виключення зі списків на обмін полоненими та повної невизначеності (…) СБУшники привезли його мені під будинок та залишили на вулиці.
Якась фантасмагорична ситуація щодо людини, яку засудили за тероризим, еге ж?

Естонський консул зателефонувала йому сьогодні перший та єдиний раз з моменту екстрадиції його в Україну на вимогу ГПУ та запропонувала… передати гроші від його рідних, аби він міг полетіти додому.

Над такою шикарною пропозицією він, звісно ж, посміявся, а квиток йому купила я”, – написала Монтян, яка захизає багатьох сепаратистів, бойовиків та їхніх прибічників.

Як відомо, дружня Естонія видала свого громадянина Володимира Полякова Україні в 2015 році, після того як співробітники естонського департаменту поліції безпеки затримали його при спробі перетину естонсько-російського кордонів. Чоловік їхав у рейсовому автобусі і, як стверджували правоохоронці, через Росію він мав намір потрапити на схід України в Луганськ. Пізніше під час обшуку у Володимира вилучили заборонену в цивільному обігу зброю та боєприпаси. Естонський суд погодився з тим, що в Луганську Поляков збирався приєднається до незаконного збройного формування.

Це був не перший візит Полякова в Україну. Протягом 2014 року він їздив на непідконтрольну територію Луганської області двічі – в червні і листопаді – та щоразу він перебував у зоні АТО приблизно місяць.

Під час обох поїздок в Україну Володимир Поляков приєднувався в районі Луганська до збройного угруповання, чия діяльність, за інформацією з України, була спрямована на вчинення терористичних злочинів щодо України, пояснювали в естонській прокурорі. Були докази того, що громадянин Естонії Поляков конвоював та охороняв українських полонених, але не виключено, що він також брав участь у бойових діях проти Української держави.

Як інформувала “Новинарня“, в середу, 27 грудня, біля Горлівки відбувся великий обмін полоненими й утримуваними особами між Україною й ОРДЛО. Було звільнено 74 особи (зокрема 32 військовослужбовці), які перебували в полоні на непідконтрольних територіях Донбасу. Із них в Україну прибули 73 людини.
У свою чергу Україна передала на Донбас 233 особи – замість 306, що планувалися початково. Зокрема, багато громадян після “юридичної чистки” відмовилися їхати в ОРДЛО.
Україна відмовилася передавати бойовикам громадян Росії та деяких інших іноземців.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна