З’явився текст законопроекту про Вищий антикорупційний суд

 

На сайті Верховної Ради з’явився текст президентського законопроекту про Вищий антикорупційний суд.

Про це свідчить інформація на сторінці законопроекту 7440.

Зокрема у тексті законопроекту вказується, що на посаду судді ВАКС претендент обирається на конкурсі. Ним може бути призначений громадянин України у віці не менше ніж 35 років, зі стажем роботи на посаді судді не менш ніж 5 років, з науковим ступенем у сфері права чи пропрацювавши в науковій галузі щонайменше 7 років, з адвокатським досвідом.

Водночас не можуть бути призначені суддями Вищого антикорупційного суду ті, хто десять років до призначення працювали в силових структурах, обіймали політичні посади, вчиняли корупційні правопорушення тощо.

Президент у законопроекті пропонує Раді передбачити створення Громадської ради міжнародних експертів.

Щодо її повноважень у тексті законопроекту сказано: “Якщо Громадська рада міжнародних експертів у своєму вмотивованому висновку встановила, що кандидат на посаду судді Вищого антикорупційного суду не відповідає зазначеним у частині четвертій цієї статті критеріям, то Вища кваліфікаційна комісія суддів України може ухвалити рішення про підтвердження здатності такого кандидата на посаду судді здійснювати правосуддя у Вищому антикорупційному суді лише у разі, якщо таке рішення підтримано не менше ніж одинадцятьма її членами”.

Тобто у Громадська рада не матиме змоги ветувати кандидатури, з зазначає “УП”.

Також пропонується дозволити Вищому антикорупційному суду розглядати справи, у яких збиток або предмет злочину становить понад 500 прожиткових мінімумів.

Для суддів ВАКС пропонується цілодобова державна охорона.

Згідно з текстом законопроекту, закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

21 грудня Верховна Рада з третьої спроби проголосувала за відкликання депутатського законопроекту №6011 про антикорупційний суд, який був розкритикований Венеціанською комісією, що дозволило президенту Петру Порошенку внести свій проект.

У НАБУ заявили про необхідність створення Вищого антикорупційного суду для ефективного притягнення до відповідальності корупціонерів.
Створення Антикорупційного суду є вимогою також опозиції, громадських активістів, західних партнерів України та однією з умов продовження співпраці України та її ключового кредитора – Міжнародного валютного фонду.

8 грудня у МВФ закликали Верховну Раду ухвалити законопроект про Антикорупційний суд як першочерговий.

Читайте також:
Рада усунула Соболєва з посади голови антикорупційного комітету
завдяки голосам екс-“регіоналів”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна