Біометричний контроль на кордоні з Росією запрацює вже з 27 грудня – в тестовому режимі

 

Мобільні комплекси біометричного контролю на кордоні з Російською Федерацією запрацюють уже з 27 грудня в тестовому режимі.

Про це сьогодні, 25 грудня, в ефірі телеканалу “112 Україна” заявив помічник голови Держприкордонслужби Олег Слободян.

“27 числа у тестовому варіанті ми спробуємо використовувати їх на різних ділянках українсько-російського кордону – для того, щоб протестувати саму систему, подивитись готовність наших робочих місць до більш масштабного старту, який відбудеться з 1 січня”, – розповів Слободян.

На запитання ведучого, де конкретно будуть розміщені ці комплекси, Слободян пояснив, що до Нового року їх дислокація змінюватиметься.

“По-перше, вони будуть використовуватись там, де буде найбільший трафік. По-друге, там, де є потенційна необхідність їх застосовувати на напрямках зосередження основних зусиль. Звичайно, це будуть і основні пункти пропуску: Гоптівка на Харківщині, Бачівськ на Сумщині – там, де розташовані основні стратегічні магістралі. А також і в інших місцях , щоб подивитись, як працює зв’язок та як працюють комунікації”, – пояснив представник ДПСУ.

За його словами, зараз тривають останні технічні приготування до того, щоб ці комплекси з 1 січня запрацювали в повному режимі.

“Звісно, що обсяг роботи, який потрібно було виконати впродовж останніх 4 місяців, досить великий. Це не тільки облаштування наших основних 157 пунктів пропуску необхідною апаратурою, а й створення системи передачі цієї інформації, зберігання цієї інформації”, – наголосив Слободян, запевнивши, що до 1 січня Держприкордонслужба “буде готова на 100 відсотків”

На запитання чи будуть такі мобільні комплекси встановлені на пунктах пропуску в зоні проведення АТО, Слободян відповів: “Якщо ми говоримо про зону АТО, та на КПВВ на лінії розмежування громадяни РФ можуть проїжджати тільки з тієї території, яка контролюється Україною на ту територію, яка тимчасово нам непідконтрольна, і то за умови наявності дозволів”.

“Тобто для того, щоб потрапити на КПВВ в зоні АТО, їм потрібно офіційно перетнути кордон у діючих пунктах пропуску. І, звісно, вони проходитимуть біометричну перевірку там, де будуть заїжджати в Україну”, – підкреслив речник ДПСУ.

“У той же час, на КПВВ і на лінії розмежування, і на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом будуть встановлені прилади для біометричного контролю. Але вони будуть виконувати там швидше допоміжну функцію для перевірки біометричних даних тієї чи іншої особи у випадку, якщо виникне сумнів наприклад, що це дійсно той громадянин, чий паспорт він надає”, – пояснив Слободян.

Як повідомляла “Новинарня“, раніше радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк повідомив, що системою біометричного контролю обладнано вже 157 пунктів пропуску на україно-російському кордоні.

“Тобто весь кордон з РФ буде контролюватися новітніми системами зняття біометричних даних. 126 пунктів підключено до баз даних Інтерполу”, – зазначив Шкіряк, додавши, що на початку 2018 року до цих баз мають підключити й решту пунктів пропуску.

Нагадаємо, 1 вересня 2017 року президент Петро Порошенко ввів у дію рішення РНБО, яким в Україні запроваджується система фіксації біометричних даних осіб на кордоні.
В указі йдеться, що уряд має забезпечити початок функціонування з 1 січня 2018 року національної системи біометричної верифікації та ідентифікації.
Акт спрямований передусім на введення біометричного контролю зі здачею відбитків пальців для російських громадян.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна