Офіційно: з 1 січня 2018 року громадяни РФ в’їздитимуть в Україну за біометричними паспортами

 

З 1 січня 2018 року буде запроваджено нові правила перетину українського кордону для громадян із тих держав, які становлять ризики для України. В’їхати на українську територію вони зможуть лише за біометричними паспортами.

Про це повідомив журналістам президент Петро Порошенко під час відкриття нового Центру надання адміністративних послуг у Харкові.

Перелік “ризикованих” для України країн затверджується Кабінетом Міністрів.

Водночас президент зауважив, що за відсутністю біометричного паспорта біометричні дані громадянина можуть бути зафіксовані на кордоні. Для цього прискореними темпами створюється система фіксації біометричних даних в пунктах пропуску через державний кордон.

“Це не означає, що буде заборона, але під час перетину кордону пункти пропуску мають бути оснащені відповідним обладнанням і буде забезпечення фіксація цих біометричних даних”, – підкреслив глава держави.

За словами Порошенка, процедура відбуватиметься в три етапи:

1) людина може подати попереднє повідомлення про те, що вона збирається в Україну і перетнути кордон, відповідно – база даних і прикордонники будуть до цього готові;

2) безпосередня фіксація даних на кордоні, біометричного паспорта, або біометричних даних;

3) фіксація людини в місці, де вона планує перебувати.

В умовах, коли країна є об’єктом військової агресії з боку РФ, ця практика є цілком виправданою“, – наголосив Порошенко.

Він також зазначив, що “це дасть змогу повноцінно запрацювати єдиній національній системі біометричної верифікації та ідентифікації громадян України, іноземців і осіб без громадянства”.

Президент підкреслив, що в реалізації цього комплексу заходів важлива роль відводиться центрам надання адмінпослуг. Для цього буде здійснене розширення потужностей наявних ЦНАП і будівництво нових, у першу чергу-  поблизу місць розташування контрольних пунктів в’їзду-виїзду.

“Більше ніхто не підробить український паспорт. І нашими рішучими зусиллями ми зробимо кроки по підвищенню рівня безпеки нашої держави”, – наголосив також Порошенко.

Сьогодні ж, 1 вересня, на сайті президента оприлюднено указ №256/2017 від 30 серпня 2017 року, яким ведено в дію рішення Ради національної безпеки й оборони від 10 липня “Про посилення контролю за в’їздом до України, виїздом з України іноземців та осіб без громадянства, дотриманням ними правил перебування на території України”. Саме воно передбачає запровадження системи фіксації біометричних даних осіб.

Контроль за виконанням рішення РНБО, введеного в дію цим указом, покладено на секретаря РНБО Олександра Турчинова.

Також в указі доручається уряду вжити заходів із удосконалення законодавства про порядок перебування в Україні іноземців, зокрема громадян Російської Федерації.

Згідно з текстом рішення, опублікованим на сайті глави держави, Кабміну доручено в двомісячний термін опрацювати питання механізму та етапності впровадження процедури в’їзду до України та виїзду з України іноземцями, зокрема громадянами РФ, за закордонними паспортами, що містять безконтактний електронний носій, а до 1 січня 2018 року забезпечити початок функціонування національної системи біометричної верифікації та ідентифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства, вирішивши питання необхідного ресурсного забезпечення фіксації біометричних даних іноземців, зокрема громадян РФ, під час здійснення прикордонного контролю в пунктах пропуску через державний кордон України та в контрольних пунктах в’їзду-виїзду.

У місячний термін Кабміну доручено за участю СБУ забезпечити комплекс заходів щодо посилення контролю в’їзду та виїзду з України іноземців, зокрема громадян РФ і осіб без громадянства, вжити заходів щодо вдосконалення законодавства про реєстрацію місця проживання або перебування в Україні іноземців, зокрема громадян РФ, і навіть осіб без громадянства, що походять з держав міграційного ризику або в’їхали до України з території таких держав.

Крім того, Кабміну доручено оновити список держав міграційного ризику, зокрема внести в нього Російську Федерацію.

 

Читайте також:

Керівники БПП внесли в Раду проект закону, аби ув’язнювати росіян за незаконний перетин кордону

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна