Керівники БПП внесли в Раду проект закону, аби ув’язнювати росіян за незаконний перетин кордону

 

У Верховній Раді зареєстрували проект закону, який пропонує встановити кримінальну відповідальність для росіян і карати ув’язненням на строк до 3 років за незаконне проникнення на територію України.

Авторами законопроекту виступили голова фракції Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов та його заступниця в БПП, представниця президента в Раді Ірина Луценко, повідомляє прес-служба БПП.

 Ідеться про законопроект “Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконне перетинання державного кордону” (реєстраційний номер 7017).

Луценко й Герасимов пропонують встановити кримінальну відповідальність за незаконний перетин державного кордону України особою, яка має громадянство (підданство) держави-агресора, або іншою особою в інтересах держави-агресора, що суперечать національним інтересам України.
Таке діяння каратиметься позбавленням волі на строк до трьох років.

Крім того, пропонується встановити, що за повторне вчинення таких дій або вчинення їх групою осіб передбачатиметься відповідальність у формі позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років, а вчинення таких дій із застосуванням зброї – на строк від п’яти до восьми років.

Зараз, як вказують автори проекту, за незаконне проникнення на територію України представників держави-агресора чинне законодавство України передбачає лише адміністративну відповідальність.

Покарання за це визначає штраф у розмірі від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів або застосування адмінарешту на строк до 15 діб.

До 2004 року законодавством України за незаконне проникнення на територію України було передбачено кримінальну відповідальність. Однак у 2004 році відповідну статтю (331) Кримінального кодексу України було виключено.

Як відомо, у січня 2015 року Верховна Рада визнала Росію державою-агресором.
Час від часу на Донбасі та на адмінмежі з Кримом українські військові і правоохоронці затримують військовослужбовців РФ.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна