Трамп оголосить про надання Україні “джавелінів”, – ЗМІ

 

Очікується, що президент США Дональд Трамп оголосить про схвалення ним плану продажу високоточних протитанкових ракет Javelin для України. 
Про це у п’ятницю, 22 грудня, повідомив канал ABC News з посиланням на чотири джерела в Держдепартаменті.

Загальна вартість оборонного пакету становитиме 47 мільйонів доларів.

Він включатиме 210 протитанкових ракет та 35 пускових установок, передає ABC News з посиланням на співрозмовника у Держдепі.

“Якщо президент формально схвалить план, він буде представлений Конгресу, який матиме 30 днів на розгляд. У разі схвалення з боку Конгресу, виконання плану стане завданням Державного департаменту США”, – пише ABC News.

“Продаж протитанкових ракет, який може включати американську систему Javelin, ймовірно, спровокує жорстку реакцію з боку Росії, що пустить рід укіс заклики президента Трампа до кращих відносин з Москвою”, – зазначено в повідомленні АВС.

Зовнішньополітичне відомство США не підтвердило і не спростувало дану інформацію у відповідь на запит каналу.

Як інформувала “Новинарня“, Вашингтон рішенням Конгресу про виділення Україні оборонної допомоги у вересні 2017 року не передбачив надання протитанкових ракет, при тому що українське керівництво неодноразово просило про це.
Передача Україні летальної оборонної зброї, зокрема ПТРК Javelin, не передбачена також оборонним бюджетом США на 2018 рік, який містить пакет військової допомоги Україні на суму 350 млн. доларів.

Водночас, за даними ЗМІ, Пентагон влітку дав Білому дому рекомендацію виділити Україні “джавеліни”.
14 листопада Рада національної безпеки США підтримала виділення грантового пакету в розмірі 47 мільйонів доларів для уряду України на купівлю американської оборонної зброї, включаючи потужні протитанкові ракети Javelin.
Остаточне рішення щодо цього мав ухвалити президент Дональд Трамп.

У листопаді Держдеп США схвалив надання “джавелінів” Грузії.

Читайте також:
США схвалили ліцензію на продаж Україні легких озброєнь

Скільки саме “джавелінів” США нададуть Україні і що з ними робити

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна