Напередодні обміну: шпигунові на Рівненщині дали 14 років

 

Вироком Корецького районного суду Рівненської області 18 грудня 2017 року визнано винним за ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада) та засуджено до 14 років позбавлення волі із позбавленням військового звання громадянина України.
Про це повідомила прес-служба Генеральної прокуратури.

Ідеться про чергового шпигуна, який отримав вирок напередодні обміну утримуваними особами між Україною й ОРДЛО.

Мешканець Рівненщини у період з березня 2016 року по 8 жовтня 2016 року, усвідомлюючи, що діє на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності, недоторканості, обороноздатності та державній безпеці України, на виконання завдання співробітника Головного управління генерального штабу ЗС Російської Федерації, вчинив “дії направлені на вербування військовослужбовця Збройних сил України та подальший збір з метою передачі представнику вказаної іноземної організації відомостей військового характеру, в тому числі й таких, що становлять державну таємницю”.

Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснювалось Генеральною прокуратурою та досудове розслідування проводилось Головним слідчим управлінням Служби безпеки України.

Читайте також:
Обмін вінницької в’язниці на свободу в “ДНР”: історія одного шпигуна

Як повідомляла “Новинарня“, в середу, 15 листопада 2017 року, учасник гуманітарної підгрупи ТКГ Віктор Медведчук на зустрічі з Володимиром Путіним заявив, що Україна готова звільнити 306 осіб у рамках обміну полоненими в Донбасі, у свою чергу Київ чекає від бойовиків звільнення 74 громадян України.
Президент РФ підтримав ідею такого обміну й того ж дня повідомив про це по телефону ватажкам “ДНР/ЛНР” Олександру Захарченку та Ігорю Плотницькому.
Представники сепаратистських угруповань також погодилися і віддали розпорядження готувати обмін до Нового року.

СБ України привітала дії Путіна щодо звільнення українських полонених.

За даними російських ЗМІ, обмін стосуватиметься лише заручників в ОРДЛО і не включатиме українських політв’язнів у Росії.

Щоб провести такий обмін, українській стороні слід прийняти правові рішення щодо сепаратистів і бойовиків, які вже засуджені або щодо яких розслідуються кримінальні справи.
У зв’язку з цим 9 грудня відбулася нарада в генпрокурора.
Того ж дня в Мінську пройшла зустріч радників президентів “нормандської четвірки” щодо питання обміну полоненими між Києвом і ОРДЛО.

Детальніше про юридичний механізм звільнення засуджених в Україні сепаратистів для їх обміну на наших полонених в “ДНР/ЛНР” читайте в матеріалі: Бразильський терорист Лусваргі – у списках на обмін з ОРДЛО. Юридичний механізм непростий

На прес-конференції 14 грудня Путін сказав про можливий обмін 67 громадян України (а не 74).

14-15 грудня стали надходити численні повідомлення про рішення судів та прокуратури щодо ув’язнених, підсудних та підозрюваних сепаратистів  і громадян РФ, яких планують обміняти в ОРДЛО.

Зокрема, 14 грудня Приморський райсуд в Одесі скасував запобіжний захід у вигляді арешту фігуранту “справи 2 травня” з боку “Антимайдану” – росіянину Євгену Мефьодову – для його обміну на українських полонених в ОРДЛО.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна