Доба АТО: поранені – лише серед цивільних

 

Унаслідок бойових дій 18 грудня жоден український військовий не загинув і не був поранений.
Про це повідомив речник Міністерства оборони України з питань АТО
 Олександр Мотузяник на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Загалом, за його словами, вчора вздовж усієї лінії зіткнення бойовики здійснили 16 прицільних обстрілів позицій Збройних сил України. Українські військові дев’ять разів відкривали вогонь у відповідь із озброєння, не забороненого Мінськими домовленостями.

Речник МОУ оприлюднив офіційну інформацію про факт застосування бойовиками “ДНР” реактивних систем залпового вогню по смт Новолуганське, що на Світлодарській дузі (Луганський напрямок).

Незаконні збройні формування випустили щонайменше 40 снарядів по житлових кварталах. Внаслідок обстрілу отримали поранення вісім цивільних громадян, серед них шість жінок старшого віку і одна шестирічна дитина (за даними голови ДонВЦА Павла Жебрівського, в дитини – психологічна травма – “Н”). На даний момент стан постраждалих стабільний, їх госпіталізували у стаціонарні лікарні.

“Загалом у селищі пошкоджені 50 будинків, дев’ять багатоповерхівок, дошкільний навчальний заклад, загальноосвітня школа та фельдшерсько-акушерський пункт. Населений пункт частково знеструмлено через пошкодження ліній електропередач. Також пошкоджено місцевий газогін”, – розповів речник Міноборони з питань АТО.

За його словами, вранці 19 грудня в Новолуганському розгорнули гуманітарний штаб, працюють військові польові кухні і пункти обігріву.

“Через високу ймовірність загрози для мирного населення від вибухів реактивних снарядів, що не розірвались, у місті та на його околицях з ранку працюють групи розмінування”, – зазначив полковник Мотузяник.

Читайте також:
Наслідки обстрілу Новолуганського з “Граду”:
вісім поранених, понад 40 пошкоджених будинків. ФОТО

На Луганському напрямку бойовики здійснили загалом 10 прицільних обстрілів, які вирізнялися високою інтенсивністю, щільністю та тривалістю вогню. Загалом за цей час бойовики випустили понад 200 різнокаліберних снарядів.

Із артилерійських систем калібру 122 мм окупант накривав наші опорні пункти під Травневим та Гладосовим. Також тут вибухнуло майже сімдесят 120-мм мін.
Поблизу Новотошківського і Луганського у різний час бойовики застосовували 120-мм міномети.
У шести точках Луганського напрямку бойовики відкривали вогонь із 82-мм мінометів, загалом випустивши майже 60 снарядів. Неподалік Світлодарська та Новолоуганського вдень бойовики відкривали вогонь із озброєння БМП та гранатометів, розповів речник МОУ.

На Донецькому напрямку бойовики здійснили шість прицільних обстрілів українських позицій.
Біля Пісків противник більш ніж дві години обстрілював українські позиції з мінометів, загалом випустивши понад 110 мінометних снарядів 120-го та 82-го калібрів.
“Також тут вибухнуло кілька 122-мм артилерійських боєприпасів. Неподалік Пісків (уранці) та Водяного (увечері) фіксувалася й активність БПМ противника. По оборонцях Авдіївки та Водяного окупант випустив по декілька 82-мм мін”, – додав Олександр Мотузяник.

Читайте також:
Обстріл на Світлодарці: помер один із восьми поранених
зі складу “Грузинського легіону”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна