Саакашвілі написав Порошенку листа, бо йому надзвичайно важко, – Гриценко

 

Лідер “Руху нових сил” Михеїл Саакашвілі написав приватного листа президенту Петру Порошенку з пропозицією примирення.
Таку інформацію підтвердив лідер партії “Громадянська позиція” Анатолій Гриценко.

Він закликав прихильників Михеїла Саакашвілі не докоряти иому через цей крок і враховувати ситуацію, в якій опинився екс-президент Грузії.

“Приватний лист від Саакашвілі президенту України, його заява про необхідність переговорів з Порошенком в інтересах країни, публічний заклик вийти на черговий марш, у якому вже жодного разу не згадується прізвище Порошенка, натомість критика адресується узагальнено «владі» – такі кроки Михайла виявилися несподіваними для багатьох із його прихильників, які вбачали в Саакашвілі потужний таран, який от-от знесе разом з кріслом «баригу на Банковій». Мережею ширяться розчарування, жорсткі докори, навіть підозри у таємній співпраці Саакашвілі з Порошенком…” – написав Гриценко.

“Перш ніж докоряти, спробуйте уявити себе на місці Михайла, спробуйте відчути його психологічний стан за нинішніх обставин? Людини, яка донедавна, протягом багатьох років, була на найвищому щаблі державної політики. За командою чи помахом руки якої вершилися долі мільйонів людей. Накази якої виконувалися миттєво. За підтримки якої команда реформаторів дійсно досягла чимало позитивних результатів у своїй країні. Людини, яку знали в усьому світі як главу держави. А зараз? Хто зараз Михайло? Ніхто, порівняно з тим, що він мав. Він не може жити в рідній Грузії, там його не чекають, а якщо приїде – готові заарештувати й посадити. Він не може жити в Україні, де в нього брутально відібрали громадянство, розбили нормальне життя його родини, видворили друзів з найближчого оточення, погрожують судами, арештами, тюрмою, примусовою екстрадицією.
Хтось із вас може себе в такій ситуації уявити? Може спробувати відчути власний психологічний стан за таких умов?” – пише Анатолій Гриценко.

При цьому екс-міністр оборони констатує помилки в діях Саакашвілі та його нерозуміння українських реалій.

“Погодьтеся, Михайлові важко, надзвичайно важко. Звідси і зриви, і помилки, і завищено-неадекватні оцінки настроїв у країні, яку Михайло вважає тепер рідною, але об’єктивно він ще далекий від її глибокого розуміння”, – зазначає Гриценко.

“Я би радив приглушити емоції, які кидають людей з однієї крайнощі в іншу, і бути стриманішими. Не варто зачаровуватися, ні Михайлом, ні кимось іншим – щоб потім болісно не розчаровуватися. Треба думати, тверезо оцінювати ситуацію – і тоді висновки і дії будуть вірними”, – резюмував Анатолій Гриценко.

У прес-службі Саакашвілі не відповіли на запити ЗМІ щодо існування його листа до президента Порошенка.

 

Читайте також:
Саакашвілі оголосив про готовність очолити уряд

Як повідомляла “Новинарня“, 5 грудня Генпрокуратура оголосила Саакашвілі в розшук за ч.1 ст.15, ч.2 ст.28 та ч.2 ст.256 Кримінального кодексу України. Йому інкримінують сприяння учасникам злочинних організацій та приховування їхньої злочинної діяльності. Ідеться про ймовірне фінансування протестних акцій олігархом-втікачем Сергієм Курченком.

Вранці 5 грудня в будинку на вулиці Костьольній у квартирі, де мешкає лідер “Руху нових сил” Михеїл Саакашвілі, силовики провели обшуки. Він у цей час піднявся на дах і заявляв, що може стрибнути на знак протесту. Саакашвілі затримали й посадили в автомобіль, проте близько тисячі прибічників політика заблокували проїзд цього авто. Між правоохоронцями та активістами виникли сутички. Через деякий час, після протистояння активісти розбили вікна, зламали двері в мікроавтобусі і звільнили Саакашвілі.
Він перебував у протестному таборі біля Верховної Ради, в готелі “Київ”, а ввечері 8 грудня був затриманий на квартирі його сподвижника Юрія Покиньбороди, колишнього начальника ГУ МВС України в Луганській області та учасника АТО.
Три ночі й два дні Саакашвілі провів у СІЗО СБУ.

Печерський райсуд Києва 11 грудня відмовив у запобіжному заході у вигляді цілодобового домашнього арешту для колишнього президента Грузії, екс-голови Одеської ОДА Михеїла Саакашвілі, про що клопотала Генпрокуратура.
Він вийшов на волю на час розслідування і продовжив політичну діяльність як лідер “Руху нових сил”.

У липні 2017 року президент Петро Порошенко припинив громадянство України для Саакашвілі – на підставі вказання неправдивих даних у заяві про набуття громадянства.
10 вересня Саакашвілі з натовпом прихильників прорвався в Україну через кордон із Польщі, а 17 жовтня очолив протестну акцію біля Верховної Ради, яка згодом переросла в наметовий табір та недільні “Марші за імпічмент”.
Черговий такий марш із мітингом на Майдані проходить 17 грудня.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна