Справа 2 травня: суд в Одесі випустив з-за ґрат росіянина Мефьодова, щоб обміняти його в ОРДЛО

 

Райсуд в Одесі скасував запобіжний захід у вигляді арешту фігурантові “справи 2 травня” з боку “Антимайдану” – росіянину Євгену Мефьодову – для його обміну на українського полоненого.

Як повідомила прес-служба прокуратури Одеської області, сьогодні, 14 грудня, Приморський районний суд м. Одеса скасував Мефьодову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою і застосував заходи з охорони з метою подальшого обміну на українських військовополонених та інших осіб, що незаконно утримуються на території злочинних формувань.

“Прокуратура Одеської області спільно з УСБУ та органами Національної поліції тримає це питання на контролі і вживає заходів, щоб якомога більше наших полонених могли повернутися додому”, – заявили у відомстві.

Як повідомляла “Новинарня“, 18 вересня 2017 року Іллічівський міський суд визнав невинними 20 підозрюваних у справі про масові заворушення 2 травня 2014 року в Одесі. Однак того ж дня двом виправданим фігурантам справи – українцю Сергію Долженкову і росіянину Євгену Мефедову – повідомили про підозру в сепаратизмі.
Київський райсуд Одеси задовольнив клопотання обласної прокуратури про взяття під варту Долженкова та Мефедова строком на 60 діб.
Пізніше були висунуті додаткові підозри, арешт – продовдено. Прокуратура Одеської області оскаржила виправдувальний вирок.

Громадянина РФ Мефедова підозрюють у сепаратизмі та організації масових заворушень. За даними досудового слідства, він здійснював антидержавну, підривну і диверсійну діяльність, спрямовану на розпалювання національної ворожнечі, і здійснював інші протиправні дії протягом 2014 року.

Як відомо, 2 травня 2014 року в Одесі в результаті масових заворушень за участю проросійських і проукраїнських активістів загинуло 48 осіб, постраждало близько 200 людей. Сутички почалися в центрі міста, де було застрелено кілька людей. Потім проукраїнські активісти прийшли на Куликове поле, на якому розташовувалося наметове містечко сепаратистів. Намети загорілися, почалася пожежа в Будинку профспілок, в якому також загинули люди.

Читайте також:
Сепаратисти ОРДЛО вимагали внести фігурантів справи 2 травня до списку на обмін, – Геращенко

Обмін полоненими з ОРДЛО може відбутися до 25 грудня, – росЗМІ

Процес обміну полоненими між Києвом і ОРДЛО зайшов у глухий кут наприкінці 2016 року.

Як інформувала “Новинарня“, в середу, 15 листопада 2017 року, учасник гуманітарної підгрупи ТКГ Віктор Медведчук на зустрічі з Володимиром Путіним повідомив, що Україна готова звільнити 306 осіб у рамках обміну полоненими в Донбасі, у свою чергу Київ чекає від бойовиків звільнення 74 громадян України.
Ця зустріч відбувалася за присутності патріарха Московського і всієї Русі (РПЦ) Кирила у Воскресенському Ново-Єрусалимському монастирі в Істрі Московської області.
Президент РФ підтримав ідею такого обміну й того ж дня повідомив про це по телефону ватажкам “ДНР/ЛНР” Олександру Захарченку та Ігорю Плотницькому.
Представники сепаратистських угруповань також погодилися і віддали розпорядження готувати обмін до Нового року.

СБ України привітала дії Путіна щодо звільнення українських полонених.

Новий ватажок “ЛНР” Пасічник заявив, що усунення Плотницького не вплине на обмін полоненими.

Україна заявляла загалом про 157 своїх заручників в ОРДЛО.

За даними російських ЗМІ, обмін стосуватиметься лише заручників в ОРДЛО і не включатиме українських політв’язнів у Росії.

Щоб провести такий обмін, українській стороні слід прийняти правові рішення щодо сепаратистів і бойовиків, які вже засуджені або щодо яких розслідуються кримінальні справи. У зв’язку з цим 9 грудня відбулася нарада в генпрокурора.

Того ж дня в Мінську пройшла зустріч радників президентів “нормандської четвірки” щодо питання обміну полоненими між Києвом і ОРДЛО.

На прес-конференції 14 грудня Путін сказав про можливий обмін 67 громадян України (а не 74).

Читайте також:
У Кропивницькому пройшов марш на підтримку спецпризначенців,
які вже 1000 днів у полоні “ДНР”. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна