Путін прилетів у Сирію забрати війська додому “з перемогою”. Але не всі

 

Президент Росії Володимир Путін в понеділок вранці, 11 грудня, прилетів на російську авіабазу Хмеймім в Сирії.

Про це повідомляє російська агенція РІА “Новости”.

Путіна на аеродромі зустріли президент Сирії Башар Асад, міністр оборони РФ Сергій Шойгу, командувач російського угруповання в Сирії генерал-полковник Сергій Суровікін.

Виступаючи перед російськими військовими, Путін віддав наказ почати виведення більшої частини російського угруповання військ із Сирії.

“Міністру оборони, начальнику генштабу наказую розпочати виведення російського угруповання військ в пункти їх постійної дислокації”, – наказав він.

Путін заявив, що “збройні сили Росії разом із сирійською армією розгромили найбільш боєздатне угруповання міжнародних терористів”.

“У зв’язку з цим мною прийнято рішення: значна частина російського військового контингенту, що перебуває в Сирійській Арабській Республіці, повертається додому, в Росію”, – сказав Путін.

“Ви з перемогою повертаєтеся до своїх рідних домівок, до своїх близьких, батьків, дружин, дітей, друзів. Батьківщина чекає на вас, друзі. В добру путь. Дякую вам за службу”, – додав президент РФ.

Водночас президент РФ наголосив: “Якщо терористи знову піднімуть голову, то ми нанесемо по них такі удари, яких вони поки і не бачили”.

Путін заявив, що Сирія збережена як суверенна незалежна держава. “До своїх домівок повертаються біженці. Створено умови для політичного врегулювання під егідою ООН. Відповідно до міжнародних угод, в Сирії продовжує працювати російський центр з примирення ворогуючих сторін. Створено і на постійній основі будуть задіяні два пункти базування: в Тартусі і тут, у Хмеймімі”, – повідомив Путін.

Візит Путіна в Сирію не анонсувався. У Кремлі повідомляли, що 11 грудня російський лідер відвідає Єгипет і Туреччину.

Про виведення більшої частини російського угруповання в Москві заявляли ще в 2016 році. При цьому Росія зазначала, що продовжить постачати сирійському уряду озброєння і військову техніку, а також тренуватиме сирійських військових.
Російська авіабаза “Хмеймім” продовжить роботу, так само як і пункт матеріально-технічного забезпечення ВМФ РФ у Тартусі.

Також у Сирії воюють найманці російських приватних військових компаній, хоча Кремль не визнає свого керівництва цими підрозділами.

Читайте також:
Двічі окупант. У Сирії вбитий полковник Галицький
– командир “бойових бурятів” з Донбасу, українець і “герой Росії”

Приблизну кількість втрат росіян із ПВК в Сирії розкрила випадкова довідка.
ДОКУМЕНТ

Неонацист Мільчаков, якому загрожує довічне в Україні,
тепер воює у ПВК “Вагнера” в Сирії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна