За минулу добу в ЗСУ – четверо загиблих. ФОТО

 

За минулу добу, 8 грудня, зафіксовано 28 обстрілів позицій Збройних сил України з боку незаконних збройних формувань.
На жаль, українські захисники зазнали великих втрат. “Внаслідок ворожих обстрілів загинуло чотири військовослужбовці ЗСУ, одного поранено, ще один отримав бойову травму”, – ідеться у зведенні прес-центру штабу АТО.

ОНОВЛЕНО. Як розповів на денному брифінгу речник Міноборони з питань АТО Олександр Мотузяник, чотири українські військові загинули – це сталося поблизу Водяного, Кам’янки та Травневого.

ОНОВЛЕНО. Стали відомі імена всіх чотирьох загиблих.

Анатолій Твердола

8 грудня в зоні проведення АТО загинув 47-річний старший сержант Твердола Анатолій Іванович, 14.03.1970 р.н.
9-й батальйон 59-ї окремої мотопіхотної бригади. На контракті в Збройних силах – із січня 2017 року. Сам із Гайсинського району Вінницької області.

“Військовослужбовець загинув біля 5-ї години ранку під час обстрілу позиції. Смерть настала від вогнепальних кульових поранень грудної клітини та спини, не сумісних з життям”, – ідеться в повідомленні ОДА.

У загиблого залишились дружина та двоє синів, які проживають у селі Ладижинські Хутори Гайсинського району.

Як відомо, 59 омпбр (ППД – Гайсин) у зоні АТО тримає оборону на півдні Донецького напрямку, зокрема в районі Водяного і Широкиного.

Геннадій Парасочка “Колобок”

Позивні ще двох загиблих спершу оприлюднила ФБ-сторінка 24-го окремого батальйону “Айдар”.

“Проха та Колобок пішли з 2-ї афганської штурмової роти у Небесну роту “Айдару”, – ідеться в дописі.

У спільноті “афганської” роти пишуть, що “Колобок” був командиром 3-го взводу. Зазначається, що ще двоє військовослужбовців “Айдару” були поранені.

Фото: ФБ Геннадій Кроча

Геннадій Парасочка “Колобок” народився 29 вересня 1975 року в місті Північне (підпорядковане Торецьку, колишній Дзержинськ) Донецької області.

Солдат, військовослужбовець 3-го взводу 2-ї “афганської” штурмової роти 24 ошб Айдар” 53-ї омбр.

Навчався у ЗОШ №11, потім у професійно-гірничому ліцеї. У 1993-1994 роках проходив строкову військову службу в Артемівській дивізії. Був приватним підприємцем.

З лютого 2015-го до 2016 року служив за контрактом у 81 одшбр, а в жовтні 2017-го перейшов у батальйон “Айдар”.

Геннадія Парасочку поховали 10 грудня в рідному Торецьку з військовими почестями за присутності керівництва міста.

Олександр Прошкін “Проха”

Старший солдат, військовослужбовець 2-ї “афганської” штурмової роти 24-го окремого штурмового батальйону “Айдар” 53 омбр.

Народився 22 листопада 1991 року в селі Кам’яне Лебединського району Сумської області. 2011 року проходив строкову службу.

 

Російські ЗМІ з посиланням на представника бойовиків “ДНР” повідомляли про бій у районі Світлодарської дуги, де підрозділ ЗСУ нібито “мав намір вийти на позиції ДНР біля селища Доломітне”.
Ішлося про виявлену “ДРГ з п’яти-семи осіб” та про те, що двоє військовослужбовців ЗСУ загинули.
Із відкритих джерел також відомо про вбитого й пораненого серед бойовиків.

За даними джерел “Новинарні“, група бійців “Айдару” справді здійснювала невдалу вилазку до Доломітного (на схід від Травневого).

Як відомо, батальйон “Айдар” базується в Мар’їнському районі Донецької області, брав участь в операції із взяття під контроль сіл Травневе і Гладосове (поблизу Горлівки і Доломітного, на захід від Світлодарської дуги).

Федір Караконстантин

Військовослужбовець 25-ї повітряно-десантної бригади Федір Караконстантин загинув внаслідок обстрілу поблизу селища Кам’янка Ясинуватського району на Донеччині.

Йому було 23 роки. Федір – із села Старі Трояни Кілійського району Одеської області, в якому більшість населення становлять гагаузи й болгари.

Минулого року закінчив Військову академію в Одесі.

Поховання 11 грудня в Старих Троянах.

* * *

“Ситуація у районі проведення АТО ускладнилася. Російсько-окупаційні війська цілеспрямовано і прицільно продовжують вести вогонь по позиціях Збройних сил України та все частіше застосовують міномети різних калібрів, заборонені Мінськими домовленостями. Ворог не зменшує інтенсивності обстрілів й у вечірній час. Активізував противник і застосування безпілотників”, – ідеться в ранковому зведенні прес-центру штабу АТО.

На Луганському напрямку ще за світлої пори доби окупанти із усього наявного піхотного озброєння та 120-мм мінометів вели вогонь по наших позиціях поблизу Травневого. Тут вони випустили понад півсотні мін.

Із настанням сутінок ворожий вогонь перемістився трохи північніше, у район КПВВ “Золоте”. Його планують відкрити сьогодні, 9 грудня, допоки триватиме ремонт пішохідного мосту у Станиці Луганській.

Зокрема, бойовики з 82-мм мінометів та гранатометів обстрілювали підступи до Катеринівки, Новоолександрівки і Кримського, а зі стрілецької зброї і гранатометів – оборонні укріплення біля Золотого.

Також з піхотного озброєння російські найманці турбували наших оборонців неподалік Луганського і Зайцевого.

На Донецькому напрямку пік ворожої вогневої активності прийшовся на першу половину доби. Окупанти активно вели обстріли з мінометів та усього спектру піхотного озброєння у районі Водяного на Приазов’ї та в передмісті Авдіївки.

Поблизу Кам’янки наші позиції активно обстрілював ворожий снайпер. Із настанням ночі під вогонь із мінометів, гранатометів та стрілецької зброї потрапили оборонці шахти “Бутівка”.

Окрім того, у районі Водяного, Авдіївки, Травневого, Сіверська та Станиці Луганської зафіксовано проліт ворожих БПЛА, заборонених Мінськими домовленостями.

“У випадках, коли ворожі обстріли становили безпосередню загрозу життю і здоров’ю наших воїнів, підрозділи сил АТО відповідали противнику шквальним вогнем із гранатометів, кулеметів і стрілецької зброї”, – сказано в повідомленні.

За підрахунками “Новинарні“, за вісім днів грудня загинули або померли внаслідок бойових поранень 11 захисників України.

Читайте про полеглих із 1 грудня:
Перший полеглий в АТО у грудні – Володимир Мальцев

Стали відомі ще четверо захисників України, які загинули в грудні. ФОТО

7 грудня Україна втратила ще двох захисників. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна