Рада усунула Соболєва з посади голови антикорупційного комітету завдяки голосам екс-“регіоналів”

 

Верховна Рада усунула депутата з “Об’єднання “Самопоміч” Єгора Соболєва з посади керівника комітету з протидії корупції.

За відповідний проект постанови №7368 на вечірньому засіданні парламенту проголосували 256 депутатів.

Відставку підтримали 108 депутатів від Блоку Порошенка, 65 – від “Народного фронту”, 32 – від “Опозиційного блоку”, 15 – від Радикальної партії Ляшка, 17 – від групи “Відродження”, 13 – “Воля народу”, а також 6 позафракційних.

Пояснюючи мотиви цього рішення, голова фракції БПП Артур Герасимов заявив, що за час керівництва Соболєва Комітет з питань запобігання і протидії корупції працював неефективно, “багато питань не ставилися на голосування, не поважали членів комітету”.

Ще кілька нардепів – із більшості та РПЛ – заявили, що Єгора Соболєва слід усунути від керівництва антикорупційним комітетом, оскільки він є одним із лідерів антидержавної протестної акції, в якій бере участь розшукуваний прокуратурою Михеїл Саакашвілі та яка фінансується за гроші олігарха-втікача Сергія Курченка.

Представник “Опоблоку” Олександр Вілкул додав, що Соболєв брав участь у побиттях членів їхньої політичної сили, насадив “незаконний” третій тур виборів мера Кривого Рогу, які виграв “опоблоківець” Вілкул-старший тощо.

Сам голова комітету зазначив, що його звільнення – це частина “великого плану влади”.
“План такий – поламати незалежність Антикорупційного бюро і Антикорупційної прокуратури, створити фейковий Антикорупційний суд або взагалі його не створювати і закрити [від перевірок] майно посадовців”, – сказав Єгор Соболєв,
Він нагадав, що саме за його керівництва комітетом було створено антикорупційне законодавство, НАБУ, НАЗК, запущено систему е-декларування та ін.

Після голосування голова ВР Андрій Парубій, який теж натиснув кнопку “за”, подякував Єгору Соболєву за плідну роботу та закликав сили Майдану до злагоди і співпраці у ВР у наступні два роки каденції.

Нагадаємо, зранку стало відомо, що під тиском Заходу Банкова вирішила відкликати законопроект про можливість прямого звільнення голів НАБУ й САП за рішенням парламенту, однак і далі наполягала на відставці Соболєва з голови антикорупційного комітету ВР.

Читайте також:
Антикорупційний комітет ВР проголосував за відставку Єгора Соболєва завдяки “радикалу”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.