Ситник: СБУ зірвала всі спецоперації НАБУ під прикриттям, але не змогла розрити агентурну мережу

 

Служба безпеки України та Генеральна прокуратура мали на меті зірвати спецоперації НАБУ, які проводились під прикриттям, і їм це вдалося.

Про це заявив на брифінгу в п’ятницю, 1 грудня, директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник.

За його словами, насамперед СБУ під керівництвом ГПУ зірвала спецоперацію НАБУ з виявлення масштабної корупційної схеми в Державній міграційній службі.

“Можливість довести операцію до кінця втрачена. І зараз нам залишається тільки оцінювати ті докази, які вже були зібрані на момент зриву цієї операції”, – зазначив директор.

На його переконання, водночас СБУ мала на меті зірвати не тільки цю операцію НАБУ, а й усі інші операції під прикриттям.

“Саме це було головною метою проникнення до конспіративних приміщень НАБУ. Цю мету також досягнуто – операції, на жаль, припинені. І це – аморально”, – сказав Ситник.

Він наголосив, що в Бюро також є інформація про конспіративні приміщення інших правоохоронних органів, але НАБУ, на відміну від СБУ, вважає їх розкриття недопустимим.

Ще однією метою, каже директор, було отримати дані про агентурну мережу Бюро. Але, зазначає він, це зробити не вдалося.

“Як вони не намагалися проводити обшуки, утримуючи по 30 годин працівників НАБУ, ламаючи обладнання, цієї мети не досягли”, – сказав Артем Ситник.

Окрім того, за його словами, ГПУ та СБУ намагалися залякати представників бюро, але і цього вони зробити не змогли.

“Система підбору персоналу, яка застосовується в Антикорупційному бюро, дала можливість сформувати команду, яка при обмежених ресурсах має моральні якості протидіяти таким диверсіям й атакам”, – цитує Ситника “Українська правда”.

Також голова НАБУ заявив, що майно, яке знайшли при обшуку будинку агента “Катерини” Сікорської, не належить їй.

“Майно не належить Катерині, а належить навіть не близьким родичам, а іншим особам. Але я розумію, наскільки приємно ГПУ було розкрити дані про Катерину”, – зазначив Ситник.

Він наголосив, що розкривати інформацію про членів сім’ї агента “Катерини” небезпечно, враховуючи те, що вона вже зробила, і відкриття даних про Катерину є розкриттям державної таємниці та “шкідництвом” з боку Генпрокуратури.

“Це, як кажуть, врєдітєльство”, – зазначив Ситник і додав, що тільки він міг би дозволити розкриття інформації про агента.

За його словами, в НАБУ для таких агентів завжди знайдеться робота.

“Ми з ними будемо йти до кінця, захищати їх в законний спосіб”, – додав Ситник.

Читайте також:
Генпрокуратура розкрила особу секретного агента НАБУ “Катерини”

Також голова Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявив, що інформація генпрокурора Юрія Луценка про те, що агенти НАБУ, всупереч закону, не проходили конкурсу й при цьому мають доступ до таємних документів, не відповідає дійсності.

“Так, це справді штатні працівники. Конкурс був проведений, але нормативні документи  щодо нього засекречені. Інформація генпрокурора не відповідає дійсності”, – сказав директор НАБУ.

Крім того, директор НАБУ наголосив, що неправдивою є інформація про провокації агентів щодо ймовірних хабарників.

За його словами, перед початком операцію співробітники проходять інструктаж згідно до правил Європейського суду з прав людини.

“Агенти НАБУ не мають право вчиняти провокативні дії, тільки пасивні… Наголошу, що чиновниця ДМС [Пімахова] спочатку сама запропонувала корупційну схему і навіть назвала ціну. Агент Бюро потім на зустрічі лише нагадав їй про ту розмову”, – розповів Артем Ситник.

“Спецоперація ведеться не проти одного конкретного чиновника, метою є викриття корупційних схем”, – додав він.

Також очільник Бюро зазначив, що правоохоронці провели більше 10 обшуків у шістьох працівників НАБУ у справі хабара чиновниці ДМС. Наразі затриманих немає, всі на роботі.

Читайте також:
Луценко: Пімахова не ангел, але не можна боротися зі злом незаконними методами

НАБУ заявило про диверсію з боку Генпрокуратури й СБУ.
У Бюро обшуки

Як відомо, 29 листопада Державна міграційна служба повідомила, що агента НАБУ затримали під час спроби передачі хабара першому заступнику голови ДМС Діні Пімаховій. Було акцентовано, що це Сергій Боярський (Титенков) – син колишнього нардепа від Партії регіонів.
Крім того, ввечері у Національному антикорупційному бюро СБУ провела обшуки. Деякі ЗМІ повідомляли про ще сімох затриманих працівників НАБУ.

30 листопада НАБУ заявило, що її детектив під прикриттям не пропонував хабар Пімаховій, а проводив довготривалу спецоперацію, в яку втрутилися Генеральна прокуратура та Служба безпеки України, зірвавши її.
За твердженням НАБУ, ведучи прослуховування для Бюро, СБУ “завербувала” підозрювану для тиску та кримінального переслідування працівників Антикорупційного бюро.

Пімахова заперечує, що вимагала хабар у 30 тисяч за легалізацію іноземців в розмовах із Титенковим. Натомість НАБУ оприлюднило відеозаписи, акцентуючи на тому, що Пімахова перша виставила протизаконні корупційні умови отримання українського паспорта громадянином Ірану.

Керівники НАБУ Артем Ситник і САП – Назар Холодницький 30 листопада провели зустріч із генпрокурором Луценком. Після цього вони повідомили, що ніхто з агентів НАБУ затриманий не буде.

Своєю чергою генпрокурор Юрій Луценко заявив, що затриманому агенту НАБУ 30 листопада оголосять про підозру у даванні та провокації хабара. Він висловив думку, що працівники НАБУ вчинили протизаконну провокацію проти чиновника міграційної служби.
Також генпрокурор спростував інформацію про затримання сімох працівників НАБУ.

При цьому речник генпрокурора Лариса Сарган повідомила, що під час обшуку за місцем проживання агента Катерини Сікорської в селі Козин у приватному будинку були вилучені документи із грифом “обмеження доступу”, зошити із секретною інформацією про прослуховування об’єктів зацікавленості НАБУ, матеріали проведених негласних слідчих (розшукових) дій, які оброблялися за відсутності у агента Катерини допуску до держтаємниці.
Крім того, за словами Сарган, Сікорській та близьким членам її родини належать три приватні будинки в елітному селищі Козин, престижні автомобілі “Мазератті”, “Лексус” та два “Порше Кайєн”.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна