Луценко: Пімахова не ангел, але не можна боротися зі злом незаконними методами

 

Співробітники Національного антикорупційного бюро не мали права пропонувати першому заступникові голови Державної міграційної служби Діні Пімаховій легалізувати паспорти незаконних мігрантів.
Про це заявив 30 листопада генпрокурор Юрій Луценко.

“На моє глибоке переконання, працівники державних правоохоронних органів не мають права пропонувати державному чиновнику прийняти завідомо незаконне рішення і очікувати, яку суму він за це назве. Це чиста провокація”, – сказав Луценко на ході брифінгу, який транслював канал “112 Україна”.

Водночас він визнав, що заявниця Діна Пімахова – “не ангел”, і в її діях є ознаки корупції.
Це, за словами Луценка, має стати приводом для окремої перевірки.

“Хочу підкреслити, що однією з проблем є те, що заявника у справі по суті немає. Тобто людини, яка потерпає від корупції і заявляє про це у правоохоронний орган, і далі вже під контролем правоохоронних органів фіксується корупція, не відбувалося. Є лише інформація, і далі НАБУ, як і належить йому по статусу, проводить спробу вивчити ситуацію і знайти корумпованих чиновників”, – зазначив Луценко.

Генпрокурор розповів, що працівники НАБУ діяли по трьох епізодах: “Вони принесли пакет документів на першого громадянина Ірану, попросивши чиновницю, а власне першого заступника голови ДМС, виготовити паспорт громадянина цій людині. У відповідь чиновниця сказала, що така схема існує і вона коштує таку-то суму коштів… З моєї точки зору, це вже дає підстави говорити про корупцію у ДМС, але подальші дії в цьому епізоді не знайшли будь-якого розв’язку”.

У другому епізоді працівники НАБУ запропонували легалізувати документи в’єтнамського громадянина.

“В ході цього чиновниця, як я розумію, не називала суму, але, тим не менше, отримала неправомірну вигоду, незначну. Після цього її теж не затримали, ця ситуація не мала жодного розголосу”, – сказав Луценко.

“В третьому епізоді працівники НАБУ знову ж таки запропонували цьому працівнику ДМС легалізувати ще одного іранського громадянина і при цьому не отримали від неї ніяких сигналів, але вчора вийшли і намагалися дати їй 15 тисяч доларів, при чому були затримані“, – зазначив Луценко.

Очільник Генпрокуратури розповів, що за заявою чиновниці ДМСУ аони прослуховували агента НАБУ.

“В ході майже двомісячного контролю за квартирою, де був цей агент НАБУ (Сергій Боярський – “Н”), ми спочатку не знали, що це агент, а коли прийшло керівництво НАБУ в цю квартиру, прослуховували всі оперативні наради, які зводилися до одного – як зробити так, щоб вона (Діна Пімахова) все ж таки назвала цифру. Обговорювалися питання пити з нею не вино, а щось міцніше, обговорювалися питання “давайте мене зловлять на наркотиках, її сестра працює у поліції, вона мене за гроші звільнить”, обговорювалися питання інтимні й інші.
З моєї точки зору, це аморальні і незаконні дії. Думаю, що ніхто не хотів би, щоб у нашій країні місяцями агенти намагалися видавити через горілку, секс або наркотики ті чи інші слова від будь-кого”, – додав Луценко.

При цьому генпрокурор заявив, що справи про хабарництво Розенблата-Полякова і Пімахової – абсолютно не схожі.

“Я розумію, що дехто буде схильний порівнювати справи Розенблата-Полякова зі справою Діни Пімахової. Це абсолютно різні площини”, – сказав очільник ГПУ.

За словами Луценка, Пімахова звернулася до правоохоронців із заявою про пропонування хабара, тоді як ні Розенблат, ні Поляков такої заяви, “попри безкінечні посиденьки [з агентом НАБУ під прикриттям “Катериною”] у ресторанах”, не робили.

“Коли агент Катерина запропонувала депутатам вчинити законі дії – зареєструвати підприємство, отримати у законному порядку ліцензію, а вони на це відповіли сумою свого інтересу, то я вважаю, що в НАБУ діяли правильно. Вони запропонували чиновнику те, що в його компетенції, а він за це зажадав грошей – це корупція. Ніякої провокації тут, принаймні з тих матеріалів, що я маю, я не вбачаю”, – сказав генеральний прокурор.

Коли ж агент приходить і каже: “підпиши паспорт тому, хто не має на нього жодного права”, то це вже кваліфікується як підбурювання і провокація хабара, вважає генпрокурор.

“Боротися зі злом не можна незаконними методами, і ці дві справи у різних площинах”, – підсумував Луценко.

“Сьогодні в ході зустрічі ми це принципове питання обговорили і, мені здається, знайшли спільне розуміння і з Артемом Ситником і з Назаром Холодницьким: в подальшому неприпустимо використовувати в якості перевірки на корупційність чиновників пропозицію прийняти завідомо незаконні рішення”, – зазначив очільник ГПУ.

Він також наголосив, що гентами НАБУ є люди, які всупереч закону не проходили конкурсу, але при цьому працюють, мають доступ до таємних документів і прослуховують людей. Це відкрилося у справі стеження за Пімаховою.

 

“Вважаю обгрунтованою підозру щодо вчора затриманого агента НАБУ стосовно провокації і дачі хабара”, – сказав також Юрій Луценко.

При цьому він заявив, що інформація про затримання ще сімох працівників НАБУ не відповідає дійсності.

Також Луценко каже, що отримав він голів НАБУ і САП запевнення, що працівники НАБУ, які координували операцію в ДМСУ – щонайменше дві посадові особи – в понеділок прибудуть на допит.

“Жодних затримань у зв’язку з цим ми не плануємо”, – додав він.

Читайте також:
НАБУ заявило про диверсію з боку Генпрокуратури й СБУ.
У Бюро обшуки, затримані ще сім агентів

Як відомо, 29 листопада Державна міграційна служба повідомила, що агента НАБУ затримали під час спроби передачі хабара першому заступнику голови ДМС Діні Пімаховій. Було акцентовано, що це Сергій Боярський (Титенков) – син колишнього нардепа від Партії регіонів.
Крім того, ввечері у Національному антикорупційному бюро СБУ провела обшуки. Деякі ЗМІ повідомляли про ще сімох затриманих працівників НАБУ.

30 листопада НАБУ заявило, що її детектив не пропонував хабар Пімаховій, а проводив спецоперацію, в яку втрутилися Генеральна прокуратура та Служба безпеки України, зірвавши її.
За твердженням НАБУ, ведучи прослуховування для Бюро, СБУ “завербувала” підозрювану для тиску та кримінального переслідування працівників антикорупційного бюро.

Діна Пімахова заявила, що її родич у Запоріжжі продавав мікроавтобус, а Сергій Титенков (він же Боярський) вийшов на неї, а потім схиляв до хабара. Вона звернулася до СБУ через це, і Титенков виявився працівником НАБУ.

Пімахова заперечує, що вимагала хабар у 30 тисяч за легалізацію іноземців.

Керівники НАБУ Артем Ситник і САП – Назар Холодницький 30 листопада провели зустріч із генпрокурором Луценком. Після цього вони повідомили, що ніхто з агентів НАБУ затриманий не буде.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна