Лукашенко каже, що домовлявся з Порошенком не надавати розголосу “шпигунському скандалу”

 

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що обговорював з Петром Порошенком ситуацію щодо викриття в Мінську українського “шпигуна” Павла Шаройка ще на початку листопада, і сторони домовлялися не виносити її на публіку.

Як передає “Новинарня“, про це Лукашенко сказав у розмові з журналістами під час робочої поїздки в Гомельську область 24 листопада.

Олександр Лукашенко розповів, що “шпигунська справа” обговорювалося на його зустрічі з президентом України Петром Порошенком, яка відбулася в Об’єднаних Арабських Еміратах 2 листопада поточного року.

“Він (Порошенко) мені поставив це питання. І я йому відповів фактами. Я йому зізнався, що з першого до останнього дня операції з нейтралізації шпигунської мережі був в курсі. Така практика – голова КДБ мені доповів відразу”, – сказав Лукашенко, яко цитує агенція БелТА.

Він заявляє, що на зустрічі з Петром Порошенком в ОАЕ була досягнута домовленість не надавати справі розголосу, але українська сторона її порушила.

“Вони зчинили ґвалт, все було виплеснуто в засоби масової інформації. Що мені залишалося робити? Я скасував своє рішення і сказав викласти деякі факти в ЗМІ, щоб люди розуміли, що ми не нагнітаємо обстановку в стосунках з Україною. І ми показали. Цей чоловік зізнався, де працював, як працював. Купа матеріалів додатково є. Не знаю, навіщо потрібен був цей скандал. Але вони порушили нашу домовленість”, – сказав Олександр Лукашенко.

При цьому він зазначив, що ніякого “московського сліду” в цій справі шукати не варто, тому що його там немає.

Щодо осіб, причетних до даної справи, білоруський президент сказав: “Я цього полковника за званням (Шаройка), який просто працював під прикриттям журналіста, розумію. Багато держав так поводяться – під прикриттям журналістів, дипломатів працюють розвідники. Я вже з цим стикався багато разів. Але як зрозуміти білоруса, який за копійки працював на іноземну, нехай навіть і не зовсім чужу, розвідку?”

Як повідомляла “Новинарня“, 17 листопада стало відомо, що 25 жовтня в Мінську співробітники КДБ Білорусі затримали власного кореспондента “Українського радіо” в Білорусі, колишнього власного кореспондента агентства УНІАН у Мінську, громадянина України Павла Шаройка.
За словами посла України в Білорусі Ігоря Кизима, Шаройка обвинувачують у шпигунстві й утримують в слідчому ізоляторі КДБ Республіки Білорусь. Проти нього порушено кримінальну справу за ст. 358 КК Білорусі.

20 листопада Комітет державної безпеки Білорусі заявив, що має докази шпигунської діяльності Шаройка та створення ним агентурної мережі, а також що “координацію розвідувальної діяльності” Шаройка здійснював співробітник Головного управління розвідки Міністерства оборони України, який “діяв під прикриттям посади радника Посольства України в Білорусі” (Ігор Скворцов).
Також до мережі нібито були залучені громадяни Білорусі, які за грошову винагороду виконували завдання зі збору відомостей розвідувального характеру у військово-політичній сфері.

ГУР МОУ спростовує обвинувачення, заявляючи, що після того, як Шаройко працював у прес-службі управління, він звільнився й надалі працює як цивільний журналіст.

Ігор Скворцов був оголошений у Білорусі персоною нон грата. У відповідь Україна вислала першого секретаря посольства РБ в Києві.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна