“Покращили тактичне положення”. Просування ЗСУ під Горлівкою в деталях і коментарях

 

“Окремі підрозділи Збройних сил України на Луганському напрямку покращили тактичне положення з метою поліпшення умов спостереження за противником і ведення оборонного вогню у відповідь на провокативні обстріли російсько-окупаційних військ”,
– такий офіційний коментар оприлюднив прес-центр АТО 23 листопада з приводу повідомлення про те, що ЗСУ зайняли два селища в “сірій зоні” в районі Горлівки та Світлодарської дуги.

“Збройні сили України суворо дотримуються Мінських домовленостей, відповідно до положень яких можуть зміцнювати або переобладнувати свої позиції, передислоковуватися в межах територій, визначених цими домовленостями”, – пояснили в штабі АТО.

Як інформувала “Новинарня“, першим про нові позиції українських військ повідомив армійський волонтер Юрій Мисягін.

“Через систематичні провокації та обстріли наших позицій на Світлодарській дузі із забороненого Мінськими домовленостями важкого озброєння – а це неодноразово зафіксовані обстріли мінометами 82-го і 120-го калібру, ствольної артилерії 122-го калібру, і “градів” – військові різних підрозділів 54-ї бригади та приданого їм 24-го батальйону “Айдар” були змушені спланувати і провести військову операцію на Світлодарській дузі.
Унаслідок раптових військових дій наших підрозділів були звільнені кілька селищ, жителі яких зустрічали нашу піхоту як визволителів, також були взяті під наш контроль кілька стратегічних висот”, – написав Мисягін у “Фейсбуці” 22 листопада.

Після цього речник прес-центру штабу АТО Василь Лабай у коментарі ЗМІ сказав, що така інформація “завдає шкоди Україні”.

“Ми можемо тільки переобладнати свої позиції”, – заявив він, додавши, що “Україна дотримується Мінських угод”.

Сайт “Обозреватель” з посилання на свої джерела написав, що увечері 21 листопада українські підрозділи вийшли на нові рубежі в районі Травневе-Гладосове (“сіра зона” біля селища Зайцеве).

Ідеться про два селища Донецької області.

Гладóсове, адміністративно підпорядковане Горлівській міськраді, за Мінськими угодами розташоване в “сірій зоні”.

Травневе (Бахмутський район) досі формально відносилося до “сірої зони”, де-факто східну частину населеного пункту контролювали бойовики “ДНР”.

Лінії розмежування показує російський сайт Militarymaps.info:

Сайт “ДНР ньюс” з посиланням на “оперативне командування ДНР” писав, що “українські силовики минулої ночі зайняли в так званій сірій зоні під Горлівкою село Гладосове, місцевим жителям наказано не залишати домівки”.

“Карателі під покровом ночі увірвалися в селище і заблокували кожен будинок, заборонивши під загрозою застосування зброї місцевим жителям залишати свої оселі… Українські силовики вже перекинули в село міномети, а також почали мінувати околиці населеного пункту”, – так передавав ворожий інформресурс заяву представника незаконних збройних формувань ОРДО.

Донецькі сепаратисти розцінили такі дії ЗСУ як “взяття в полон мирного населення і грубе порушення Мінських домовленостей”.

“Дані заяви сепаратистів – це інформаційні провокації, які вони явно приурочили до візиту першого заступника спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александра Хуга в Донецьку і Луганську області”, – відреагував речник прес-центру штабу АТО Василь Лабай.

Водночас українські коментатори в соцмережах підкреслюють, що Гладосове не мало контролюватися бойовиками “ДНР” навіть відповідно до Мінських угод.

Волонтер Роман Донік, близький до Генштабу ЗСУ, при цьому розкритикував дії Юрія Мисягіна, який перебільшує здобутки Збройних сил та не вперше розголошує маневри військ на шкоду інтересам України.

“Подобаються мені волонтери, які заради красного слівця, в рази перебільшуючи події, поспішають винести в мережу те, про що вони дізналися. Якнайшвидше, поки новина не перестала бути смаженою.
Те, що дані деяких операцій насправді не зовсім такі масштабні, так це не страшно. Страшно те, що це не зовсім коректно за мінськими домовленостями. І все, що відбувається, має відбуватися без шуму і пилу. А виходить, що в деяких моментах, виходячи із заяв деяких волонтерів, у нас тут дуже сильно порушують ці самі домовленості. А новини, тиражовані ЗМІ зі сторінок у Фейсбуці без уточнення в ГШ, будуть представлені як докази порушення нашою стороною угод в односторонньому порядку”, – написав Роман Донік у соцмережі.

“Зате всі пооргазмували на “зустріч визволителів квітами”. А, ще дрібниця – те що кілька людей із командування частинами отримають по мізках, так це ж нікого не цікавить. Потім буде привід поістерити на рахунок “генерали-пі***си карають героїчних комбригів. Тих самих, які дали витік на рівні міжнародних переговорів”, – додав Донік.

Читайте також:
На Луганщині ворог підбив машину ЗСУ, двоє поранених. ВІДЕО

ЗСУ готові дати відсіч на луганський заколот, – Полторак

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна