Що стоїть за відмовою Лукашенка їхати на саміт Східного партнерства

 

Президент Білорусі Олександр Лукашенко відмовився від запрошення на саміт Східного партнерства, який відбудеться 21 листопада, хоча керівництво ЄС сподівалося побачити його на цьому форумі.

“Делегацію Білорусі на саміті в Брюсселі очолить міністр закордонних справ Володимир Макей”, – повідомили у вівторок, 21 листопада, в управлінні інформації МЗС Білорусі.

До цього моменту зберігалася інтрига – чи поїде президент Білорусі на саміт СхП, зазначає “Німецька хвиля”.

Зокрема, під час візиту до Мінська глава МЗС ФРН Зіґмар Габріель 17 листопада зустрічався з Лукашенком і після цього заявив журналістам: “Ми сподіваємося, що президент зможе приїхати – тому що це також було б хорошим сигналом”.

Заступник начальника управління інформації МЗС Білорусі Андрій Шупляк рішення Мінська пояснив так: “У дипломатичній практиці візит на найвищому рівні, як правило, є кульмінацією взаємних зусиль сторін щодо розвитку співпраці, знаменуючи собою досягнення глибоких системних результатів, важливих для основ двосторонньої взаємодії між відповідними суб’єктами міжнародних відносин”.

Старший аналітик Білоруського інституту стратегічних досліджень (BISS) Денис Мельянцов в інтерв’ю DW серед інших можливих причин назвав те, що на саміті не передбачається ухвалення якихось серйозних рішень щодо Білорусі, а також те, що не вдалося “набрати критичної маси” двосторонніх зустрічей Лукашенка з європейськими лідерами.

Мінський політолог-міжнародник Андрій Федоров в інтерв’ю DW одним з головних факторів, що вплинув на відмову Олександра Лукашенка їхати на саміт “Східного партнерства”, назвав ймовірну негативну реакцію Москви: “Раніше не їздив, а тут поїхав, чи не захоче піти шляхом України?”
Крім цього, можливо, президент не захотів бути присутнім під час обговорення теми дотримання прав людини в Білорусі, яка може спливти на саміті.

Євродепутат від Польщі Даріуш Росаті, екс-глава МЗС РП, зазначив, що Євросоюз не зачинятиме двері для Білорусі.

“Ми, в Європарламенті, не хочемо ні для кого зачиняти двері для більшої співпраці з ЄС”, – сказав євродепутат.

При цьому Росаті додав, що Євросоюз має бути готовим запропонувати більше підтримки, лише якщо Білорусь буде готова поважати права людини та європейські стандарти у політичному житті.

На саміті Східного партнерства, що відбудеться 24 листопада, збереться керівництво ЄС та шести країн СхП – України, Грузії, Молдови, Білорусі, Азербайджану та Вірменії.
Ця ініціатива стартувала у 2009 році з метою наблизити ці країни до ЄС.

Євросоюз скасував санкції проти Білорусі у лютому 2016 року.

Читайте також:
ЄП постановив винагородити Україну за реформи на саміті Східного партнерства

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна