ЄП постановив винагородити Україну за реформи на саміті Східного партнерства

 

Саміт “Східного партнерства” має створити для України, Молдови та Грузії окремий трастовий фонд і винагородити країни за реформи, запропонувавши їм вступити в митний союз.

Про це йдеться у прийнятій 15 листопада резолюції Європарламенту.

Європейські депутати привітали значний прогрес, досягнутий після останнього саміту “Східного партнерства”, який відбувся в Ризі у 2015 році.

Вони зазначили, що деякі східні партнери здійснили серйозні реформи і що зараз Грузія, Україна та Молдова отримують вигоду від вільної торгівлі та безвізового режиму з ЄС.

ЄП виступив за чіткі критерії майбутньої співпраці, підкреслюючи, що жодні подальші угоди Євросоюзу не будуть ратифіковані з країною, яка не поважає цінності ЄС та залякує правозахисників і журналістів.

На наступний саміт “Східного партнерства”, який відбудеться 24 листопада в Брюсселі, депутати рекомендують:

  • створення цільового фонду для України, Грузії та Молдови, який може зосередитись на приватних та державних інвестиціях у соціальну та економічну інфраструктуру;
  • створення моделі “Східне партнерство+” (“EAP+”) для асоційованих країн, які досягли значного прогресу в реформах, пов’язаних з ЄС, щоб запропонувати їм можливість приєднання до митного союзу, енергетичного союзу, цифрової спілки або навіть Шенгенської зони та скасування тарифів на мобільні роумінгові платежі;
  • підтримати економічні реформи, спрямованих на поступове скасування монополій, обмеження ролі олігархів, попередження відмивання грошей та ухилення від сплати податків;
  • зберегти колективний тиск на Росію для вирішення конфліктів у Східній Україні, окупованих територіях Абхазії та Південної Осетії та Придністров’я;
  • підтримати розгортання збройної поліцейської місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) у Східній Україні.

Резолюція була прийнята 519 голосами. Проти висловилися 114 євродепутатів, 47 – утрималися, передає “Європравда”.

Читайте також:
Естонія й Угорщина пропонують різнополюсні щодо України
правки в декларацію Східного партнерства, – ЗМІ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна