Тимчук про справу Шаройка: спецслужби Білорусі підключилися до російських спроб дискредитації України

 

Дмитро Тимчук
військовий журналіст, керівник Центру військово-політичних досліджень, ординатор групи “Інформаційний спротив”, народний депутат України від “Народного фронту”

(FB)

Це заразно: тісне спілкування з ФСБ РФ призвело до атрофированию мозку у білоруського КДБ.

Сьогодні представник КДБ РБ заявив, звинувачуючи затриманого в Мінську українського журналіста Павла Шаройка в «шпигунстві»: «З урахуванням досвіду його роботи в якості керівника прес-служби Головного управління розвідки Міноборони, для прикриття йому була визначена посада кореспондента Суспільної національної телерадіокомпанії України».

У минулі часи в СРСР кореспонденти радянських ЗМІ за кордоном, дійсно, повально були офіцерами КДБ або ГРУ. Але навіть в СРСР не здогадувалися посилати працювати під журналістським прикриттям шпигунів, які раніше публічно «світилися» як офіцери спецслужб.

Павло Шаройко, військовий журналіст за освітою, справді багато років тому був керівником прес-служби ГУР МО України.

Ключове слово тут – «прес-служба». Тобто він виступав на брифінгах і прес-конференціях як офіційний представник ГУР МО, давав коментарі, займався акредитацією журналістів, працював зі ЗМІ. Був більш ніж публічний саме як офіційний представник ГУР. Потім звільнився, і пішов у «цивільну» журналістику (для наших військових журналістів, до слова, справа звичайна).

Посилати такого «засвіченого» офіцера спецслужби агентом під прикриттям, який до того ж нібито створив в Білорусі ще й власну агентурну мережу, – це була б повна маячня.

Але в КДБ РБ нам цю маячню втюхують, як правду. Що нічим не відрізняється від марення про «українських диверсантів в Криму», яким регулярно пригощає публіку ФСБ РФ.

Висновок один: спецслужби Білорусі активно підключилися до російських спроб дискредитації України як «агресивної держави», під керівництвом ФСБ.

І, знаючи білоруські реалії, неможливо повірити в те, що це якась своя гра КДБ РБ, що виконується не за вказівкою вищого керівництва країни.

Читайте також:
КДБ Білорусі: затриманий Шаройко – шпигун із ГУР МОУ,
його координував співробітник посольства України

Як повідомляла “Новинарня“, 17 листопада стало відомо, що в Мінську КДБ Білорусі затримав власного кореспондента “Українського радіо” в Білорусі, колишнього власного кореспондента агентства УНІАН у Мінську, громадянина України павла Шаройка.
За словами посла України в Білорусі Ігоря Кизима, Шаройка звинувачують у шпигунстві й утримують в слідчому ізоляторі КДБ Республіки Білорусь.

Читайте також:
КДБ Білорусі затримало українського журналіста Шаройка
за обвинуваченням у шпигунстві. Він в СІЗО

КДБ Білорусі затримало ще одного українця

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.