З’їзд “Народного фронту”: заявка на конституційну реформу з урізанням повноважень президента

 

Головним меседжем з’їзду партії “Народний фронт”, що відбувся 11 листопада в Києві, стала заява її лідера Арсенія Яценюка про похід самостійний похід “НФ” вибори 2019 року.

Як передає “Новинарня“, форум, що зібрав понад 400 учасників, відбувся в Мистецькому арсеналі.

“Завдання – виконати нашу програму, яка необхідна для країни, і в 2019 році піти на президентські вибори, піти на парламентські вибори“, – заявив Яценюк у виступі на форумі, який у прямому ефірі транслював канал “Еспресо TV”, що належить йому, родинам глави МВС Авакова та нардепа Княжицького.

Оголошуючи привітання від міжнародних партнерів “НФ”, Арсеній Яценюк зачитав звернення від Європейської народної партії: “Шановний пане президенте Яценюк!…” Гм, звучить непогано…” – зазначив він з усмішкою.

За висновком оглядачів, ця заява фактично поклала край ідеї передвиборчого об’єднання “Народного фронту” в одну партію з Блоком Порошенка, що обговорювалася донедавна.

Крім того, представники “НФ” оголосили, що виступають за конституційні зміни, аби зменшити повноваження президента на користь прем’єр-міністра та парламенту.

Найрадикальнішим у цих ініціативах був міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

“Я хотів би бачити парламентську республіку як гарантію захисту від тоталітарного майбутнього країни і як гарантію внутрішнього балансу влади”, – заявив міністр від “НФ”, про конфлікт якого з Петром Порошенком нещодавно повідомив нардеп Антон Геращенко.

Показовою також була присутність та виступ з трибуни з’їзду наступника Яценюка на посаді глави уряду Володимира Гройсмана.

“Розвиток економіки та модернізація країни – від будівництва доріг до створення висококонкурентнихвиробництв та достойної соціальної сфери – є головним завданням уряду сьогодні. Про це сказав прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Як глава коаліційного уряду він взяв участь у з’їзді однієї з партій коаліції – партії “Народний фронт”. Він подякував партійцям за підтримку курсу реформ Кабінету Міністрів України”, – ідеться в офіційному повідомленні на сайті КМУ.

“Присутність Володимира Гройсмана на з’їзді “Народного фронту” багато хто розцінив як політичний сигнал президенту від прем’єра щодо можливих союзників”, – зазначає оглядач ВВС.

Від БПП на з’їзді був присутній як гість голова фракції Блоку Порошенка у парламенті Артур Герасимов.

Окремий виступ мав секретар РНБО Олександр Турчинов, який був одним із лідерів “Народного фронту” на парламентських виборах-2014, коли партія посіла перше місце за пропорційною системою, набравши 22% голосів.

“Суть всього заходу (крім візиту Гройсмана і демонстрації того, що “НФ” ще живий) – реанімація ідеї парламентської республіки. Тепер чекаємо “отвєткі” від пропрезидентських спікерів”, – підсумував у коментарі в “Фейсбуці” присутній на з’їзді журналіст Мілан Леліч.

Читайте також:
Різка відповідь на “справу рюкзаків”:
“Народний фронт” відкрив власний фронт проти Порошенка

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна