СММ ОБСЄ оприлюднила звіт про обстріли з важкої артилерії житлових районів Донецька

 

 

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала місця вогневого ураження в Київському районі Донецька, визначивши, що руйнування були спричинені артобстрілами 5 листопада.
Як передає “Новинарня“, про це йдеться у звіті СММ ОБСЄ, оприлюдненому 7 листопада.

Зазначається, що руйнування зафіксовано 6 листопада в присутності офіцерів збройних сил Російської Федерації при СЦКК.

“За результатами аналізу члени патруля Місії визначили, що всі пошкодження були спричинені влученням артилерійських снарядів калібру щонайменше 122 мм, випущених із західного напрямку”, – йдеться у звіті.

“Команда СММ зафіксувала пробоїну (3,3х1,7 м) в залізобетонному даху 9-поверхового багатоквартирного житлового будинку № 5б, розташованого на Київському проспекті. Спостерігачі також бачили уламки даху, що лежали на землі перед північною стіною будинку.

Члени патруля Місії розмовляли з жінкою (віком 40–49 років), яка розповіла їм, що перебувала у будинку, коли в нього влучив снаряд. Співрозмовниця повідомила, що вона почула вибухи неподалік 5 листопада, приблизно о 17:00, а удар по будівлі стався в період між 19:00 і 20:00; ніхто не постраждав…

На ділянці між будинками № 63 та № 63а на Київському проспекті члени патруля Місії бачили свіжу вирву на асфальтованій дорозі, а також ремонтну бригаду, що ремонтувала лінії електропередачі та газопроводи, а також прибирала велике дерево, яке, за оцінкою СММ, також нещодавно було пошкоджене.

На Київському проспекті, 63, спостерігачі бачили щонайменше 14 вибитих вікон, що виходили на північ, а також пошкоджений балкон. На Київському проспекті, 63а, члени патруля Місії бачили вибиті вікна, що виходили на захід, а також розбите скло на підлозі кімнати у квартирі, що належала 60-річній жінці і розташована у західному крилі будинку.

За словами жінки, 5 листопада вона дивилася телевізор, коли почула 3 гучні вибухи, після яких всі жителі будинку зібралися на вулиці, щоб сховатися за стіною іншого будинку.

В іншій квартирі будинку № 63б на Київському проспекті 50-річний чоловік повідомив спостерігачам, що чув 3 гучні вибухи у період між 17:30 і 17:40 5 листопада, однак ніхто не постраждав.

У Донецькому технічному навчальному закладі на вул. Арістова, 78, члени патруля Місії бачили посічені фасади та сходи, а також вибиті вікна з південного боку.

Команда СММ бачила пробоїну (1,2х0,8 м) у західній стіні спортзалу училища на вул. Арістова, 7. Усі вікна будівлі, що виходили на захід, були вибиті, а осколки скла були у коридорі всередині будівлі.

У студентському гуртожитку на вул. Арістова, 3, команда Місії бачила, що вибиті вікна з північного боку. Спостерігачі розмовляли з координатором училища (жінкою у віці 40–49 років), яка повідомила, що удари сталися у період між 17:45 і 18:00 5 листопада; однак ніхто не постраждав.

Співрозмовниця також повідомила, що коли почалися вибухи, із гуртожитку було евакуйовано 70 студентів, а під час вибухів в училищі, де вчиться 300 студентів, перебували лише охоронці.

На Київському проспекті, 71, спостерігачі бачили значні пошкодження цегляної кладки будинку, а пошкодження 3 балконів і 4 вибиті вікна з північного боку, а також свіжу вирву за 2 м на північ від будівлі.

За 30 м на північ на Партизанському проспекті, 84, команда СММ бачила численні пошкодження південної стіни будівлі та щонайменше 15 розбитих і потрісканих вікон, що виходили на південь.

65-річний житель повідомив спостерігачам, що удар відбувся в період між 18:00 і 18:05 5 листопада і в результаті удару він отримав поранення ока…

На автобусній зупинці на Київському проспекті, 52, члени патруля Місії бачили свіжу вирву на тротуарі та значні пошкодження автобусної зупинки із західного боку, де дах та опорні колони були розсічені в багатьох місцях, а також бачили пошкодження західного фасаду непрацюючого торгового центру за 5 м на схід від воронки.

Жителька (60–69 років) розповіла СММ, що вибух стався 5 листопада, після 17:00.

Команда СММ зафіксувала свіжу вирву в асфальті між двома будинками № 5а та № 7 на вул. Намоткіна. Спостерігачі відмітили, що садова огорожа будинку № 5а на вул. Намоткіна була пробита й обпалена у багатьох місцях, імовірно, осколками.

Члени патруля Місії також бачили декілька пробоїн у західному фасаді будинку, а також чимало вибитих вікон із західного боку. Власник будинку № 5а на вул. Намоткіна повідомив спостерігачам, що вибух стався о 17:45”, – сказано у звіті про руйнування в Донецьку.

Раніше ЗМІ сепаратистів повідомляли про артобстріл 5 листопада з БМ-21 “Град” з боку Збройних сил України.
Ці реактивні системи залпового вогню мають калібр 122 мм.

Також Місія уточнювала повідомлення про жертви серед цивільного населення — чотирьох поранених та одного загиблого — у підконтрольному “ДНР” Донецьку.

“Співробітники моргу лікарні ім. Калініна в Донецьку повідомили спостерігачам, що 5 листопада до них було доправлено тіло 9-річного хлопчика, який помер від осколкових поранень голови та шиї.

Спостерігачі відвідали Донецьку обласну клінічну травматологічну лікарню, де медпрацівники розповіли, що 5 листопада до них доправили двох хлопчиків (віком 9 і 10 років) з осколковими пораненнями. За словами медичних працівників, ці два хлопчики були разом із загиблим хлопчиком, коли розірвався невибухлий снаряд, вбивши одного та поранивши двох інших.

Медичні працівники повідомили, що один із хлопчиків отримав поранення правого ліктя, а в іншого серйозні травми стегна і після хірургічної операції він залишається у критичному стані.

За словами медичного персоналу з педіатричного відділення, один із хлопчиків все ще перебуває у шоковому стані після того, як на його очах загинув його друг”, – сказано в звіті.

За інформацією офіцера ЗС Росії зі Спільного центру з контролю та координації (СЦКК), а також згідно з повідомленнями у ЗМІ, троє хлопчиків знайшли невибухлий снаряд на ігровому майданчику школи №110 у Петровському районі Донецька, інформує СММ.

У цій лікарні спостерігачі розмовляли також із 65-річним чоловіком, ліве око якого було перев’язане. Він повідомив, що 5 листопада, приблизно о 18:15, коли він перебував на кухні свого будинку № 84, що на проспекті Партизанському у Київському районі Донецька, почув 2 вибухи один за одним. Його відкинуло на підлогу ударною хвилею.

Четвертий постраждалий, 35-річний чоловік із перев’язаною правою рукою, повідомив що 5 листопада о 21:20 отримав поріз руки осколком після вибухів на вул. Кедріна, 12 в тому ж Київському районі Донецька.

Читайте також:
Штаб АТО повідомляє про пожежу з детонацією на складі боєприпасів “ДНР”
під Донецьком

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна