“Повна синергія з ЗСУ, але це секрет”. Снайпер УДА Білозерська розповіла, як зараз воюють “добробати”

 

У бойових підрозділах Збройних сил України – відчутний некомплект, тому командири ЗСУ погоджуються залучати до виконання завдань на передовій нелегалізовані добровольчі підрозділи – УДА (Українська добровольча армія Яроша) та ДУК “Правий сектор”.
ЗСУ й “добробати” діють у повній синергії, однак це відбувається неофіційно і тримається в таємниці.

Як передає “Новинарня“, про це нещодавно розповіла снайпер УДА, колишня журналістка Олена Білозерська в інтерв’ю “Главкому”.

“Повна синергія, – сказала Білозерська про взаємодію ЗСУ й УДА. – Ми воюємо на тих самих позиціях, виконуємо накази тих самих командирів ЗСУ, отримуємо від них завдання”.

“Ми задоволені, і нами задоволені. Єдине, що турбує командирів ЗСУ стосовно нас – щоб ми не базікали в інтернеті багато, бо їх можуть за нас покарати. Через це доводиться дотримуватись балансу – постійно писати, що ми воюємо, наводити докази цього, але не писати, де і з ким разом, щоб не підставляти людей”, – зазначила Олена.

Вона спростувала заяви про схильність нинішніх “добробатів” до “махновщини” та їх небажання підкорюватись наказам.

“Це абсолютна неправда, бо дисципліна у нас не гірша, а іноді навіть краща, ніж у ЗСУ, і всі ми виконуємо накази армійського командування”, – заявила снайперка.

Білозерська констатувала, що втрати “неоформлених” добровольців в офіційних зведеннях не згадуються взагалі.

“Просто ці люди і живими не були ніде враховані, як же вони можуть потрапити у статистику загиблих? Нас живих офіційно на фронті немає, відповідно, немає і мертвих”, – пояснила боєць УДА.

“Але це не означає, що про наші втрати ніхто не знає.. Через “Фейсбук” інформація про них одразу ж потрапляє у ЗМІ. Всі наші загиблі і поранені враховані і нашою структурою, і громадськістю, волонтери намагаються допомагати сім’ям. Крім того,  у наших важкопоранених (тих, що залишилися інвалідами) і сімей загиблих є пристойні шанси через суди отримати відповідні статуси і виплати. На жаль, поки що тільки в цих двох категорій”, – пояснила Білозерська.

 

Також вона розповіла, що останні “добробати” воюють без статусу УБД (учасника бойових дій), інших пільг та постійних зарплат.

“Але це тільки верхівка айсберга. Ще ми, наприклад, часто змушені заїжджати на передок в об’їзд блокпостів – по жахливих польових дорогах, які добивають наші «ушатані» машини, на виду у супротивника. Коли у нас бувають вбиті чи поранені, інформація про це з фейсбучних сторінок волонтерів потрапляє у ЗМІ, і після цього можуть зняти з посади комбата або навіть комбрига ЗСУ – бо від них вимагають, щоб «неврахованих» солдатів на передку не було.
Після того, як на якійсь ділянці фронту через загибель бійця УДА карають високопоставленого офіцера ЗСУ, умовний комбат чи комбриг на іншій ділянці, злякавшись, що його чекає те саме, починає вимагати, щоб ми до вечора залишили його зону відповідальності. Але тут до нього приходять підлеглі офіцери і кажуть, що якщо ми підемо, їм доведеться віддати ворогу частину позицій, бо не вистачає людей, щоб їх тримати. Ні для кого не секрет, що в армії страшний некомплект. І той «здається» – до наступного загиблого чи пораненого добровольця”, – розповіла снайперка.

Читайте також:
“Нас в АТО ніби не існує, але штаб іноді нарізає цікаві задачі”,
– волонтер про “правосеків” на фронті

“Ми перекриваємо собою кілька найважливіших і найбільш небезпечних ділянок фронту. Ясна річ, що в таких місцях не можна сидіти місяцями і зовсім не нести втрат. А кожна наша втрата ставить під страшну загрозу саме наше перебування на фронті. Фейсбучний народ цього не розуміє і замість тихенько зібрати гроші родині загиблого бійця чи пораненому на лікування, або ще якось допомогти, роздуває «зраду» на весь Фейсбук, це потрапляє у ЗМІ, а далі, припустимо, особисто я замість полювати на ворогів кілька днів сиджу замкнувшись десь у сільській хаті, бо по селу сновигають перевірки. А вороги тим часом убивають наших”, – сказала Білозерська.

Дмитро Ярош і Олена Білозерська

“Якби цю ситуацію можна було виправити шляхом розголосу і громадської активності – я була б тільки «за». Але нічого не вийде, тому що прибрати нас з фронту – не примха Порошенка, а вимога до нього і Росії, і Заходу. Розв’яже цю ситуацію тільки вихід з ганебних Мінських угод, якого всі нормальні фронтовики – ті, які на фронті задля перемоги, а не з якихось інших міркувань – дуже і дуже чекають”, – заявила снайперка УДА.

Читайте також:
“Правосеків” кидали на штурм під Світлодарськом, щоб зменшити офіційні втрати, – Бурлакова

Водночас вона визнала: “У будь-якому суспільстві, і в нашому теж, не настільки багато людей, готових ризикувати життям навіть за непогану зарплату. Усі ці люди вже на передовій, і їх ледь-ледь вистачає, щоб тримати оборону, і тое – лише поки немає активних наступальних дій супротивника. Для того, щоб відвойовувати наші території, людей критично не вистачає”.

“Рятує лише те, що в противника ситуація аналогічна”, – додала Білозерська.

Вона пояснила міграцію між ЗСУ і “добробатами” та навпаки: “Хоча українська армія доволі швидко прогресує, у ній ще багато залишається «совкового» генералітету і, відповідно, совкових ідіотизмів (хоча вже є й толкові генерали, які виросли з фронтових полковників). Через це багато воїнів, які вже відслужили за контрактом і мають статус УБД, обирають не продовжувати контракт, а воювати у нас. Хоча є й зворотні процеси – деякі наші бійці, втомившись від безгрошів’я і «підвішеного» статусу, переходять до лав ЗСУ. Така «взаємна міграція» є цілком нормальним явищем”.

Крім того, Білозерська розповіла про особисті обставини, які змушують деяких добровольців воювати в нелегалізованих підрозділах: “Серед нас багато бійців, які з тієї або іншої причини не можуть воювати у ЗСУ. Хтось, наприклад, має юридичну або фактичну інвалідність (відсутність кінцівки, цукровий діабет, серйозні проблеми із зором тощо). У ЗСУ їм «світить» хіба що тилова служба, а ці люди хочуть воювати на передовій і непогано з цим справляються. Хтось не може надовго залишити родину або бізнес і змушений часто мотатися додому. Є окремі люди, які мають судимість. Усі вони є ефективними бійцями, бо мотивація важить більше за фізичний стан і всі інші обставини – але в ЗСУ їм не місце”.

Читайте також:
Снайпер УДА, журналіст Олена Білозерська застрелила трьох бойовиків. ВІДЕО

Група “повстанців” із 54-ї бригади стала до лав батальйону “Донбас”

“Люди іншої армії”. Яку війну ведуть вчорашні добровольці у лавах ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна