СБУ затримала підозрювану в підриві контррозвідника Хараберюша. ВІДЕО

 

Служба безпеки України затримала ймовірну виконавицю підриву в Маріуполі контррозвідника СБУ, полковника Олександра Хараберюша.
Про це на брифінгу ввечері 31 жовтня заявив голова спецслужби Василь Грицак.

За його словами, це Прасолова Юлія Володимирівна, з Донецька, яка працювала в системі так званого “центру спецоперацій МГБ ДНР”.

За даними СБУ, за свою роботу вона отримала 15 тисяч доларів.

Генерал Грицак оприлюднив кілька відео, які засвідчують роль жінки в підготовці та власне закладенні вибухового пристрою до авто Хараберюша, а також її зізнання у скоєному.

“Слідством проведено великий обсяг роботи, в результаті якого особу, яка нами підозрюється у вчиненні цього терористичного акту, сьогодні (31 жовтня) затримано у місті Одеса. Туди ця людина прибула, щоб отримати біометричний паспорт”, – розповів голова СБУ.

Василь Грицак наголосив, що розслідувати цю справу було дуже непросто, адже Прасолову слід було виманити з непідконтрольної території.

За інформацією голови СБУ, “центр спецоперацій МГБ ДНР” координується і фінансується спецслужбами Росії, а очолює його Євдокимов Василь Вікторович, позивний “Ленін”.

Як повідомляла “Новинарня“, 31 березня 2017 року о 8:35 в Центральному районі міста Маріуполь на перетині проспекту Металургів та вулиці Кафайської, неподалік ринку “Едельвейс”, вибухнув автомобіль “Тойота Ленд Крузер”, за кермом якого перебував Олександр Хараберюш – заступник начальника Головного відділу контррозвідки Управління СБУ в Донецькій області.
За словами очевидців, автомобіль від’їхав від магазину меблів, повільно рухався, і за 100 метрів від магазину пролунав вибух.
Водія викинуло з машини, він помер на місці.

Фото: ГУ НП

За фактом вибуху відкрито кримінальне провадження з попередньою правовою кваліфікацією за ч. 1 ст. 258 – “терористичний акт” – Кримінального кодексу України, що перебуває у провадженні Служби безпеки України.

За повідомленням генерального прокурора Юрія Луценка, вибухом полковнику відірвало обидві ноги, і він помер від втрати крові.

Тодішній начальник ГУ Нацполіції в Донецькій області В’ячеслав Аброськін заявляв, що теракт могла влаштувати диверсійна група “ДНР”.

За даними джерел “Цензора”, слідством встановлено, що машину було підірвано за допомогою радіокерованої магнітної міни. Жінка-терористка, яка вночі встановила міну під сидіння водія, мала спільників.

Указом президента Олександр Хараберюш був посмертно нагороджений орденом “За мужність” I ступеню.

Читайте також:
У Маріуполі підірвали автомобіль із замначальника контррозвідки СБУ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна