По всій Україні – вибори в 202 об’єднаних тергромадах: клони, підвезення, снігопади

 

У неділю, 29 жовтня 2017 року, відбуваються вибори у 202 об’єднаних територіальних громадах в усіх областях України.

Як повідомляє прес-центр ЦВК, у Вінницькій області такі вибори проходять у 9 ОТГ, у Волинській – 19, у Дніпропетровській – 19, у Донецькій – 2, у Житомирській – 13, у Закарпатській – 1, у Запорізькій – 10, в Івано-Франківській – 8, у Київській – 4, у Кіровоградській області – 6, у Луганській – 4, у Львівській – 8, у Миколаївській – 1, в Одеській – 11, у Полтавській – 12, у Рівненській – 5, у Сумській – 9, у Тернопільській – 4, у Харківській – 7, у Херсонській – 10, у Хмельницькій – 7, у Черкаській – 15, у Чернівецькій – 4, у Чернігівській – 14.

Зокрема, вибори призначені у 25 містах районного значення.
Як підрахував Комітет виборців України, в таких містах найбільше кандидатів висунули ВО “Батьківщина” – 691 та БПП “Солідарність” – 686 кандидатів.

За даними Центрвиборчкому, у цих виборах можуть взяти участь понад 1 мільйон 330 тисяч осіб, тобто близько 4% усіх виборців України.

Станом на 9:00 відкрито 1919 виборчих дільниць. Кілька з них почали працювати із запізненням, зокрема в селах Чайковичі Самбірського району Львівської області, Матусів Шполянського району Черкаської області, в селищі Пищики Сквирського райлну Київщини, в селі Верхньокам’янське Бахмутського району на Донеччині.

Несвоєчасне відкриття дільниць було пов’язане з повторним перерахунком виборчих бюлетенів.

У селі Софіївка Білозерського району Херсонської області члени комісії встановили відсутність у виборчих бюлетенях прізвища одного з кандидатів.

КВУ й мережа “Опора” інформують про порушення під час голосування.
Так, зафіксувано незаконну агітацію на території десяти виборчих дільниць, підвезення виборців до дільниць у Луганській та Херсонській областях – відповідно, в Красноріченській ОТГ (Кремінський район) і в Білозерській ОТГ.

“На Херсонщині (Білозерська ОТГ) підвезення виборців супроводжувася конфліктною ситуацією. Так, група чоловіків, що представилися громадськими активістами, на легковому автомобілі зупинила автобус, який, за їх словами, підвозив виборців на дільниці. У результатів між ними виникла словесна перепалка, в ході якої одна із пасажирок автобуса вдарила особу, що представилася журналістом. Потерпілий викликав поліцію, було складено акт про напад на журналіста.
Підвезення виборців є однією із технологій для стимулювання громадян та штучного збільшення явки на виборах. Ця технологія також має ознаки підкупу виборців, оскільки передбачає надання громадянам транспортних послуг на безоплатній основі”, – інформує КВУ.

У Фурсівській ОТГ на Київщині застосовується технологія виборчих “клонів”, що призвела до плутатини частини виборців.
Так, у виборчому бюлетені зазначено ПІБ трьох кандидатів на посаду голови Фурсівської ОТГ. Із них двоє мають однакові прізвища: Фурсенко М. І. та Фурсенко Л.Н. (потенційно клон, який є першим номером в списку).
У результаті частина виборців заплуталися у прізвищах кандидатів і масово проголосували не за ту особу, що планували. Як повідомляють спостерігачі КВУ частина громадян зрозуміли свою помилку лише після того як вийшли із виборчої дільниці. Вони вимагають видати їм нові бюлетені. Інші виборці перекреслювали прізвище потенційного клона і вписували потрібні ініціали. Такі бюлетені, швидше за все, визнають недійсними, зазначає КВУ.

Спостерігачі Комітету також повідомляють, що через складні погодні умови (сильний снігопад) відсутнє електропостачання на низці виборчих дільниць Славської ОТГ на Львівщині. Зокрема, проблема має місце у селах Хащованя та Ялинкувате.

Читайте також:
Вибори до ОТГ в травні виграли “Опоблок” і “Наш край”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна