Нова історична політика України: святкуємо не визволення 1944 року, а вигнання нацистів

 

На державному рівні в Україні змінюється термінологія, пов’язана подіями 1944 року: йдеться не про “визволення” України від нацистських військ, а про їх вигнання.

“Сьогодні 73-а річниця вигнання нацистів з України. Честь і шана тим, хто врятував від нацизму народи європейського континенту. Вічна пам’ять загиблим”, – ідеться в дописах на сторінках президента Петра Порошенка у “Фейсбуці” і “Твіттері“.

Про принципову відмінність “вигнання” від “звільнення” розповів голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

“Після 28 жовтня 1944 року Україна не стала вільної державою, тож термін «визволення» є історично некоректним. Відтак Інститут національної пам’яті пропонує використовувати термін «вигнання нацистських окупантів із України» замість сполучення «визволення України від фашистських загарбників»…
Термін «визволення» передбачає волю, свободу, а у 1944 році Україна не стала вільною. Із вигнанням нацистських окупантів Україна не отримала волі, а опинилася під іншим пануванням, результатом якого стали масові репресії та депортації, зокрема сотень тисяч українців, поляків та цілого кримськотатарського народу”, – написав В’ятрович у “Фейсбуці”.

Він також поширив фото, яке свідчить, що змінена термінологія вже використовується на вуличних лайтбоксах у Києві:

Відповідні роз’яснення з цього приводу дала також прес-служба УІНП.

Український інститут національної пам’яті звертався до українських медіа, органів державної влади та місцевого самоврядування із закликом “вшанувати українців, які віддали життя, виганяючи нацистських окупантів в лавах Червоної армії або Української повстанської армії”.
У методичних матеріалах УІНП рекомендується в цей день провести меморіальні заходи біля могил Невідомого солдата.

Уранці 28 жовтня президент Петро Порошенко взяв участь у церемонії вшанування пам’яті загиблих та разом із ветеранами Другої світової війни й ветеранами АТО поклав квіти до Меморіалу Вічної Слави в Києві.
Присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання під військовий салют. Військовослужбовці роти Почесної варти пройшли маршем перед ветеранами та президентом.
У церемонії також взяли участь міністр оборони України генерал армії Степан Полторак, перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів, віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко, київський міський голова Віталій Кличко, голова Київської облдержадміністрації Олександр Горган, народні депутати.

У спеціальному зверненні з нагоди 73-ї річниці вигнання нацистів з України президент відзначив вагомий внесок українського народу у перемогу над нацизмом.
“Внесок українського народу у загальну перемогу – вагомий, беззаперечний і священний”, підкреслив президент. Він нагадав, що за мир було сплачено надзвичайно високу і страшну ціну – близько 9 мільйонів життів наших співвітчизників.

Варто зазначити, що наразі залишається чинним указ президента Віктора Ющенка від 2009 року, за яким 28 жовтня святкується саме День визволення України від фашистських загарбників.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна