ОБСЄ продовжила мандат спостерігачів на КПП “Гуково” і “Донецьк”. Росія не дала згоди на моніторинг усього кордону

 

Російська Федерація відмовилася надати згоду на розширення мандату Спеціальної спостережної місії ОБСЄ на всю ділянку кордону, прилеглу до тимчасово неконтрольованої урядом України території окремих районів Донецької і Луганської областей.

Про це йдеться в коментарі МЗС України щодо рішення постійної ради ОБСЄ про продовження мандату СММ на російських пунктах пропуску “Гуково” і “Донецьк”.

“У зв’язку з прийняттям цього рішення делегація України в ОБСЄ виголосила інтерпретуючу заяву, у якій висловила глибоке розчарування одноосібною відмовою Росії надати згоду на розширення мандату Місії на всю ділянку кордону, прилеглу до тимчасово неконтрольованої Урядом України території окремих районів Донецької і Луганської областей”, – повідомили в МЗС.

Такі дії Російської Федерації свідчать про свідоме небажання сприяти деескалації ситуації на Донбасі та свідомий намір продовжувати постачання важкої зброї, військового обладнання і боєприпасів, бойовиків і найманців, здійснювати підтримку терористичної діяльності на території України, наголосили в зовнішньополітичному відомстві України.

Делегація України закликала Російську Федерацію до неухильного виконання взятих зобов’язань у рамках Мінських домовленостей, насамперед положення п.4 Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року щодо встановлення контролю та постійного моніторингу ОБСЄ над тимчасово неконтрольованою ділянкою українсько-російського державного кордону зі створенням зони безпеки уздовж кордону з боку України та Росії.

Прогрес у виконанні цього пункту є критично важливим для деескалації ситуації на Донбасі, заявили на Михайлівській площі.

Раніше 19 жовтня Організація з безпеки та співробітництва в Європі продовжила мандат СММ на російських контрольно-пропускних пунктах “Донецьк” і “Гукове” до 31 січня 2018 року.

“…57 держав-учасниць погодились продовжити мандат Місії спостерігачів ОБСЄ на російських контрольно-пропускних пунктах “Гукове” та “Донецьк” на три місяці до 1 січня 2018 року”, – повідомив сайт ОБСЄ.

Мандат Місії, що складається з 22 співробітників, залишиться незмінним.

“Діючи за принципами неупередженості та прозорості, спостерігачі будуть стежити за ситуацією на обох російських контрольно-пропускних пунктах, а також за переміщенням через кордон”, – додали в Організації.

Місія перебуває на неконтрольованих Україною КПП з 29 липня 2014 року.

Читайте також:
“Валдайський” Путін: Україну любить, Петлюру – ні, кордон не віддасть

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна