“Валдайський” Путін: Україну любить, Петлюру – ні, кордон не віддасть

 

Президент Росії Володимир Путін на сесії так званого “міжнародного дискусійного клубу «Валдай»” 19 жовтня значну частину свого виступу присвятив гострим випадам у бік України.

Зокрема, Путін заявив, що Росія не допустить перекриття кордону між нею та окупованими територіями Донбасу.

За його словами, Росію весь час нібито “просили озброїти місію ОСБЄ на лінії розмежування на Донбасі”. При цьому, за словами Путіна, президент Петро Порошенко запропонував створити умови для охорони СММ ОБСЄ збройними формуваннями ООН, і Росія погодилася (насправді Порошенко висунув пропозицію ввести в ОРДЛО миротворчий контингент ООН, тоді як Путін – лише озброєну місію для охорони спостерігачів ОБСЄ – “Н”).

“І цього здалося мало – давайте розширено тепер тлумачити. Ви розумієте, чого ми боїмося, якщо можна сказати, що ми боїмося чогось. Якщо до надання цим територіям (ОРДЛО) особливого статусу відповідно до закону, який прийнятий Радою і нині продовжений на рік, якщо не прийняти закон про амністію, то закриття кордону між Росією і невизнаними республіками призведе до ситуації нарівні зі Сребреніцею (визнане геноцидом винищення сербами 8 тисяч боснійців у місті Сребрениця під час війни 1995 року – “Н”). Там буде влаштована різанина. Ми цього не зможемо допустити і ніколи не допустимо”, – сказав Путін.

Він заявив, що не можна “перекладати всю ситуацію на Росію”.

“Так не вийде. Давайте разом, давайте тепер ви впливайте на нинішню владу в Києві, щоб вона робила хоч якісь кроки до нормалізації. Ми будемо працювати солідарно і зробимо все, щоб ситуацію нормалізувати”, – сказав глава держави-агресора.

Путін сказав, що “нам (Росії) потрібна демократична, дружня до нас Україна”.

За його словами, Україні й Росії потрібно виходити з режиму взаємних санкцій, тому що “ми (росіяни) любимо Україну”.

До санкцій ЄС після анексії Криму приєдналася Україна, після чого пішли відповідні санкції з боку РФ, сказав Путін.

“Усвідомлення того, що така ситуація нетерпима і з неї потрібно виходити, стає очевидною”, – заявив президент РФ, додавши, нібито “це очевидно і для більшості громадян самої України”.

“Ми любимо Україну.  І український народ я справді вважаю братнім, якщо взагалі не одним, частиною російського народу. Російським націоналістам це не подобається, і українським не подобається, але це моя точка зору. Рано чи пізно це станеться – не міждержавне, а з точки зору відновлення відносин. Чим швидше, тим краще і будемо все для цього робити”, – сказав Путін на Валдайському засіданні.

При цьому він висловив здивування тим, що Євросоюз не засудив новий закон України “Про освіту” в його мовній частині.

Укотре спотворюючи реальність, Путін заявив, нібито закон “забороняє” навчання мовами нацменшин, цим обурилася Угорщина, Румунія і Польща, але в цілому ЄС мовчить. “Чому не засуджує? Тиша”, – сказав він.

У цій же промові РФ Володимиру Путіну не сподобалося відкриття пам’ятника голові Диреткорії УНР Симону Петлюрі у Вінниці, і він знову вдався до перекручень історичних фактів.

“Це людина нацистських поглядів, антисеміт, який винищував євреїв під час війни. Крім сіоністського конгресу, всі мовчать. Вам своїх клієнтів шкода в Києві?” – сказав Путін.

За його словами, це робить не український народ, а правлячі структури, і народ не має мовчати.

“Поки не прийде усвідомлення, що неможливо цю проблему вирішити, впливаючи на другу сторону цих подій, нічого не буде”, – сказав Путін, якого цитує УНІАН.

Як відомо, Симон Петлюра у 1921 році видав звернення “До населення України”, у якому засудив “єврейські погроми” та заявив: “єврейське населення, так як і ви, селяни, жде не діждеться визволення від комуністів-грабіжників”.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна