Іракська армія взяла курдський Кіркук

 

Іракські війська у понеділок, 16 жовтня, захопили місто Кіркук, що перебувало під контролем курдів.

Як передає “Радіо Свобода“, це стало відповіддю Багдада на референдум про незалежність, проведений в Іракському Курдистані 25 вересня.

Експерти називають дії іракських урядових військ «потужним блискавичним ударом», який змінює баланс влади в країні.

Намір курдів добитися незалежності від Іраку був зустрінутий із засудженням урядами Ірану та Туреччини.
Вашингтон, який десятиліттями залишався союзником курдів, марно намагався відрадити їх від референдуму, попереджаючи, що голосування за незалежність може призвести до розпаду Іраку.

У понеділок у другій половині дня колона бронетехніки іракських сил по боротьбі з тероризмом захопила будівлі курдської адміністрації в центрі Кіркука. Захоплення міста відбулося через добу після початку операції.

Кіркук розташований на півночі Іраку за 240 кілометрів від Багдада і 80 км – від міста Ербіль, столиці Іракського Курдистану. Поблизу Кіркука знаходиться одне з найбільших у світі нафтових родовищ.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна