На виборах президента Киргизії переміг провладний Сооронбай Жеенбеков

 

На виборах президента Киргизстану переміг провладний кандидат Сооронбай Жеенбеков, який представляє Соціал-демократичну партію і до серпня був прем’єр-міністром країни.

Як інформує “Новинарня” з посиланням на АКІ-прес, за підсумками голосування 15 жовтня Жеенбеков набрав понад 917 тисяч голосів (54,8%) із 1,673 млн. виборців.

Його найближчий суперник — незалежний депутат-бізнесмен Омурбек Бабанов — набрав 33,7% голосів.

Журналістка видання Kloop.kg Анна Капушенко в ефірі “Громадського радіо” заявила, що на результати виборів могли вплинути масові фальсифікації, а також перешкоджання роботі журналістів і спостерігачів.

“Наприклад, в одному з державних університетів голосування показало, що Жеенбеков абсолютно лідирує. Також на голосування могли вплинути і те, що журналістам і спостерігачам на півдні країни, де розвивалися основні події, заважали фіксувати порушення або факти підкупу голосів. Виникає дуже багато питань до того, як розподілилися голоси. Наприклад, є декілька районів на півдні Киргизстану, де Жеенбеков став абсолютним переможцем. Тобто є дільниці, де не було жодної людини, яка проголосувала проти всіх або за когось з інших кандидатів”, — сказала журналістка.

Сам Жеенбеков назвав ці вибори чесними і справедливими.

Представники центрвиборчкомів Росії й Болгарії, які брали участь у спостереженні за виборами президента Киргизії, заявили, що порушень, які вплинули б на підсумковий результат, не зафіксовано.

Чинний президент — Алмазбек Атамбаєв — участь у виборах не брав, оскільки конституція Киргизстану встановлює один шестирічний термін для глави держави.

Читайте також:
У ДТП загинув віце-прем’єр Киргизстану

У Киргизстані затримали жінку-інваліда, яка була снайпером на Донбасі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна