Нова стратегія США щодо Ірану: розширення санкцій, але не вихід із ядерної угоди

 

Президент США Дональд Трамп оголосив про нову стратегію Вашингтона стосовно Ірану.

“Іран перебуває під контролем режиму фанатиків. Цей режим поширює смерть і хаос по світу”, – почав свій виступ у п’ятницю, 13 жовтня, президент.

У своїй промові він згадав захоплення посольства США у Тегерані в 1979 році й підтримку Іраном терористів.
Є також дані про те, що Тегеран передає технології КНДР, заявив Трамп. У числі підтримуваних Тегераном терористичних угруповань Трамп назвав “Аль-Каїду” і “Талібан”, а також “Хезболлу”.

Іран також організовує кібератаки проти США і їх союзників, підтримує режим президента Сирії Башара Асада і ворожий до Ізраїлю, вказав Трамп.

Основні елементи нової стратегії, яку оголосив Трамп, були опубліковані в американських ЗМІ вранці 13 жовтня.

У новій стратегії Вашингтона міститься заклик до нейтралізації “дестабілізуючого впливу Ірану і стримування його агресії, особливо його підтримки тероризму і бойовиків”.

Щоб протистояти “підривній діяльності”, США мають намір ретельно працювати над відновленням традиційних союзів і регіональних партнерств на Близькому Сході задля “більш стабільного балансу сил в регіоні”.

Будуть зроблені зусилля по запобіганню зовнішнього фінансування іранського уряду і “зловмисних дій” Корпусу вартових ісламської революції.

Вашингтон також має намір протидіяти загрозам США і їх союзникам, що йде від балістичних ракет та іншої “асиметричної зброї” в Ірані.

“Найголовніше — ми будемо блокувати іранському режиму всі шляхи до ядерної зброї”, — йдеться в документі.

Оцінюючи результати Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) щодо ядерної програми Ірану, Трамп зазначив, що Іран не виконав умови угоди щодо центрифуг і не дозволив провести повноцінні інспекції своїх ядерних об’єктів.
Таким чином, поведінка ісламської республіки не відповідає “духу угоди”, прийшов до висновку Трамп. Він заявив, що не може підтвердити Конгресу виконання Іраном СВПД.

Тепер у законодавців є 60 днів, щоб прийняти рішення про вихід з угоди і відновлення санкцій проти Тегерана.

Трамп також доручив адміністрації вивчити можливість змінити умови угоди.

А поки Конгрес оцінюватиме угоду, президент Трамп уже доручив ввести санкції проти Корпусу вартових ісламської революції — елітного підрозділу іранської армії. Він назвав підрозділ особистою терористичною структурою тегеранського режиму. Трамп також пообіцяв ввести санкції проти офіційного уряду Ірану, щоб “припинити фінансування тероризму”.

ОНОВЛЕНО. Сполучені Штати не виходять з угоди щодо ядерної програми Ірану. Про це написала в своєму “Твіттері” прес-секретар Державного департаменту Хізер Нойєрт увечері 13 жовтня.

“Не обманюйтеся заголовками ТБ: ми залишаємося в ядерній угоді щодо Ірану, в той час як ми розширюємо наш підхід з оцінки терористичної діяльності Ірану тощо”, – зазначила вона.

Іран залишиться прихильним міжнародної ядерної угоди і має намір розширювати свою балістичну програму, незважаючи на тиск з боку США. Про це заявив президент ІРІ Хасан Роухані, передає Reuters.

Лідер країни розкритикував нову стратегію президента США Дональда Трампа щодо ірано-американських відносин.

Роухані зазначив, що жодна країна не може скасувати або змінити ядерну угоду світового рівня.

За словами президента республіки, Іран “дасть гідну відповідь”, якщо в процесі посилення санкцій будуть порушені національні інтереси Тегерана, і продовжить співпрацю з Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ).

“Іранська нація ніколи не буде схилятися перед будь-яким іноземним тиском. Іран і [ядерна] угода зараз сильніше, ніж коли-небудь”, — заявив Роухані, запевнивши, що рішення Трампа про скасування ядерної угоди буде грати проти США і ізолює їх, оскільки інші сторони угоди, як і раніше прихильні йому.

“На жаль, у США є уряд, який не хоче виконувати міжнародні зобов’язання, а також серйозно підриває принцип переговорного процесу на світовій арені”, — сказав він.

Коментуючи звинувачення Трампа щодо підтримки Іраном тероризму, президент заявив, що його країна продовжить боротися з бойовиками в регіоні.

Читайте також:
У відповідь на санкції США Іран запустив нову балістичну ракету

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна