Новою головою ПАРЄ стала кіпріотка Стелла Кіріакідіс, нейтральна до Росії

 

У третьому турі виборів президента Парламентської асамблеї Ради Європи один із кандидатів нарешті отримав більшість голосів. Новою головою ПАРЄ стала Стелла Кіріакідіс з Кіпру, яку у вівторок, 10 жовтня, підтримали 132 члени Асамблеї.
Як передає “Новинарня“, про це повідомила член української делегації, перший віце-спікер ВР Ірина Геращенко.

“В останньому турі голосування взяли участь голосуванні 217 делегатів. Один бюлетень був зіпсований, 84 підтримали [литовця Емануеліса] Зінгеріса, 132 проголосували за пані Кіріакідіс”, – написала Геращенко в соцмережі.

Вона зазначила, що президентство Кіріакідіс буде найкоротшим- до січня 2018 року, з огляду на те, що кіпріотка очолила ПАРЄ через дочасну відставку Педро Агрумунта.

“Пані Кіріакідіс – член парламенту Кіпру, вона від групи Європейської народної партії, але, по суті, виступила самовисуванкою, бо група ЄНП більшістю голосів підтримала Емануеліса Зінгеріса. Чи не вперше було порушено квотний принцип [обрання президента ПАРЄ від певної партії]”, – розповіла Ірина Геращенко.

За її словами, через це вибори голови Асамблеї перетворилися не на формальність, а на реальне голосування.

Раніше Ірина Геращенко заявила також про “спробу розколоти групу ЄНП, яка підтримала антиросійського Емануеліса Зінгеріса, але тут самовисунулася кіпріотка Стелла Кіріакідіс, яка жодного разу ніяк не висловлювалася про агресивну політику РФ, не має ніякої позиції, і чимало делегатів ПАРЄ голосують за президента без позиції по РФ, бо це зручно”.

Як відомо, в першому турі 126 делегатів проголосували за Стеллу Кіріакідіс, 84 – за Емануеліса Зінгеріса.

Дострокові вибори президента ПАРЄ відбувалися через відставку іспанця Педро Аграмунта, який був змушений піти з посади через звинувачення в симпатіях до Росії та польоті на російському військовому літаку до Сирії разом із членами російської делегації в ПАРЄ, що перебуває під санкціями і не бере участі в роботі Асамблеї.
У червні цього року недовіру Аграмунту висловила група ЄНП, до якої він входить.

Як пише Ірина Геращенко, на осінній сесії “на сцені ПАРЄ з’явилася політична група імені Аграмунта, яка тепер виступає з усіх питань, окопується на місцевості в складному політичному ландшафті Асамблеї”.

На цій же сесії ПАРЄ депутатку ВР України від “Самопомочі” Олену Сотник обрано головою одного з ключових комітетів ПАРЄ – юридичного. Відтак українці вперше очолюють два комітети Асамблеї (Володимир Ар’єв – голова комітету свободи слова).

Читайте також:
Генсек Ради Європи Ягланд хоче повернути росіян у ПАРЄ,
бо організація банкрутує, – Ар’єв

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна