“Інший погляд”: в окупованому Криму провели трешовий “з’їзд українських діаспор”

 

В окупованому Росією Криму відбувся “міжнародний з’їзд представників українських діаспор із різних країн“.

Про подію повідомляють місцеві та російські ЗМІ, розповідаючи про те, як насправді дбають у Криму про українську культуру. “Представники діаспор” підверджують і принагідно радіють, що “ісконно російська земля” нарешті повернулася в ісконне лоно.

“Крим вибраний для міжнародного з’їзду закономірно. Саме тут українські діаспори готові заявити всій світовій спільноті, що київський режим не має права виступати від імені всього українського народу”, – пояснив агенції “РИА Новости” представник окупаційної влади, голова держкомітету уряду Криму у справах міжнаціональних відносин Заур Смирнов.

Він також розповів, що імена тих учасників з’їзду, які приїхали власне з материкової України, “не будуть розголошуватися з метою безпеки”, адже “в цій країні відбувається придушення інакомислення, аж до фізичного знищення незгодних“.

Втім, кримські телеканали у своїх сюжетах засвітили обличчя “делегатів”.

Як повідомляє телеканал “Крим 24”, серед гостей заходу – громадяни Польщі, Литви, Білорусі, Болгарії та Італії, а також колишніх радянських республік (Росії, Білорусі, Молдови та Латвії. “РИА Новости” згадує також про делегатів від “ДНР” і “ЛНР”).
І “кожен обурений тим, як викривлюється інформація про Крим за кордоном”.

“Їх візит – не проста формальність, а бажання показати інший бік медалі – українців, які розуміють вибір кримчан“, – пояснюється в сюжеті.

“Промови біля пам’ятника Тарасові Шевченку в Сімферополі звучать невипадково то російською, то українською мовою. Незважаючи на потужну інформаційну війну, в Крим з’їхалися представники українських діаспор із різних країн світу. Спільна робота починається із вшанування пам’яті предків”,

У тому, що “культуру українців у Криму не лише не принижують, а шанують і примножують“, члени делегації змогли переконатися в етнографічному музеї. Для них провели екскурсію по залах вишивки відомої майстрині Віри Роїк, удостоєної звання Героя України.

Важливу роль на півострові відводять мовній культурі“, – повідомляє “Крим 24”, показуючи зустріч діаспорян із учнями академічної гімназії в Сімферополі, які в сарафанах і вишиванках танцюють, співають (мову розібрати складно) і грають на бандурах.

“Танці, пісні й подарунки – все в найкращих традиціях слов’янських народів”, – відзначають журналісти.
Учасники з’їзду також наголошують на важливості єднання слов’янських народів.

І нагадують, що “українська громада – друга за чисельністю серед кримського народу”, а українська мова в Криму – “одна з трьох державних, поряд із російською та кримськотатарською”.

Захопливий сюжет телеканалу “24 Крим”, викладений вище, можна подивитися тут.

А нижче – занудніший і дещо офіціозний сюжет ТРК ИТВ, присвячений переважно круглому столу за участю делегатів з’їзду та представників окупаційної влади на тему “Співпраця українських громадських об’єднань Республіки Крим зі співвітчизниками за кордоном”:

До слова, в ухваленій на засіданні резолюції учасники “круглого столу” висловили підтримку “зусиллям Російської Федерації, спрямованим на збереження міжнаціонального миру на принципах рівноправ’я, взаємної поваги народів та гармонійного співіснування тих, хто мешкає в республіці Крим“.

 

Читайте також:
Напишіть листа Володі Балуху, ув’язненому в Криму
за український прапор над хатою!

Після окупації в Криму значно погіршилася ситуація з правами людини, – ООН

Окупаційний суд Сімферополя виніс жорсткий вирок заступнику голови Меджлісу Ільмі Умерову

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна