Після окупації в Криму значно погіршилася ситуація з правами людини, – ООН

 

Після окупації Росією в Криму значно погіршилася ситуація у сфері прав людини: були задокументовані свавільні арешти і затримання, насильницькі зникнення, жорстоке поводження й катування та щонайменше одна судова позасудова страта.

Про це йдеться в оприлюдненій 25 вересня доповіді Управління Верховного комісара ООН  “Ситуація з правами людини в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополі (Україна)”.

Автори звіту наголошують, що були порушені Женевська конвенція й інші міжнародні норми гуманітарного права і прав людини, коли закони України у Криму були замінені російськими законами, включно із насадженням російського громадянства десяткам тисяч жителів.

Люди без російського громадянства, які мають дозвіл на проживання в Криму тепер “позбавлені важливих прав” і “не користуються рівністю перед законом”, заявляють в ООН.

У звіті вказано, що вони “не можуть володіти сільськогосподарською землею, голосувати і бути обраними, зареєструвати релігійну громаду, подати заявку на проведення публічних зборів, займати посади в державній адміністрації і перереєструвати свій приватний автомобіль на півострові”.

Як зазначається в документі, з моменту окупації Криму російською владою зникли безвісти десятки людей. Більшість жертв були звільнені викрадачами через кілька годин або кілька днів, однак місцезнаходження деяких із них досі залишається невідомим.

Відзначається, що найбільше насильницьких зникнень відбулося у перший місяць окупації – в березні 2014 року, коли в Криму було викрадено щонайменше 21 людину.

“УВКПЛ документально зафіксувало 10 випадків, де щезлі особи досі вважаються зниклими безвісти. Це шестеро кримських татар, три етнічні українці й одна особа змішаного (російсько-татарського) етнічного походження; всі – чоловіки. Семеро зникли у 2014 р., двоє – у 2015 р., один – у 2016 р.”, – йдеться в доповіді.

Станом на 12 вересня, із 10 вказаних справ про зниклих безвісти осіб кримінальне розслідування триває лише в одній.

“Слідство у шести справах призупинено через неможливість установити підозрюваних, а в трьох справах жодних слідчих дій не проводилося, тому що про зникнення, як стверджується, ніхто не заявляв”, – зазначають в ООН.

У п’яти зі згаданих випадків свідки бачили, що жертв викрали чоловіки у формі, яку пов’язують із силами безпеки або так званою “кримською самообороною”. Серед обставин, що можуть свідчити про політичні мотиви решти п’яти випадків, – те, що жертви були проукраїнськими активістами або мали зв’язки з Меджлісом кримськотатарського народу.

В ООН також наголошують, що сотні в’язнів і затриманих до рішення суду були переведені з Криму в Росію, а ця практика “суворо заборонена міжнародним гуманітарним правом”.

Окремо зазначається, що введення в окупованому Криму освітніх стандартів Російської Федерації обмежило право етнічних українців і кримських татар на освіту рідною мовою.

Кількість учнів, які навчаються українською мовою, різко скоротилася. Якщо в 2013/14 навчальному році українською мовою навчалося 12 694 осіб, то у 2016/17 навчальному році − лише 371.

Згадується також, що в квітні 2015 року з Криму виїхав багаторічний директор єдиної україномовної гімназії Сімферополя – “ймовірно, через погрози й утиски”.

За період з 2013 до 2017 року кількість українських шкіл на півострові зменшилася з семи до однієї, а число українських класів − з 875 до 28.

Читайте також:

ЮНЕСКО здійснюватиме “культурний” моніторинг в окупованому РФ Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.