Російські артисти зможуть гастролювати в Україні тільки після дозволу СБУ

 

Російські артисти відтепер зможуть гастролювати в Україні лише після того, як отримують дозвіл Служби безпеки України.

Відповідні зміни в закон “Про гастрольні заходи в Україні” (щодо особливостей організації та проведення гастрольних заходів в Україні за участі громадян країни-агресора) сьогодні, 5 жовтня, ухвалила Верховна Рада.

За відповідний законопроект 232 народних депутати з 330, зареєстрованих у сесійній залі.

“За” голосували фракції БПП (91 нардеп), “Народного фронту” (71), “Самопоміч” (15), Радикальної партії Ляшка (17), “Батьківщина” (8 депутатів, решта 12 значаться в системі голосування як “відсутні”), 5 представників групи “Воля народу” і 25 позафракційних.

Як повідомляє УНІАН, закон “Про гастрольні заходи в Україні” доповнений новою статтею – “Особливості організації і проведення гастрольних заходів, учасниками яких є громадяни країни-агресора”.

У статті визначається, що в разі, якщо учасником запланованого гастрольного заходу є громадянин країни-агресора, організатор не пізніше, ніж за 30 днів до дня проведення гастрольного заходу, має подати запит в СБУ щодо того, чи не заборонений цьому виконавцю в’їзд в Україну.

При цьому організатор концертів має надати СБУ достовірну інформацію про власні ім’я та прізвище учасника, зазначені у його документі для в’їзду на територію України, а також про використання псевдонімів, належність до творчих колективів, іншу інформацію, яка характеризує його творчу діяльність.

Упродовж 10 днів після отримання запиту СБУ має розглянути його й надати організатору гастрольного заходу відповідь, чи може артист із країни-агресора виступати в Україні.

Лише після отримання такої відповіді організатор гастролей може укладати договір із російським гастролером. Але при цьому повинен враховувати, що СБУ може й “передумати” – адже законні підстави для недопущення громадянина країни-агресора в Україну можуть з’явитися вже після надання відповіді на запит організатора.

Встановлюється, що організатор гастрольного заходу, який порушив вимоги статей 3 та 4 згаданого закону, несе адміністративно-господарську відповідальність у формі штрафу в розмірі від 50 до 100 мінімальних заробітних плат.

Крім того, у законі наголошується, що при проведенні гастрольних заходів не допускаються заклики до захоплення влади, насильницької зміни конституційного ладу і цілісності держави, розпалювання національної, класової, соціальної, релігійної та іншої ворожнечі, до пропаганди війни, тероризму, екстремізму, сепаратизму, комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки.

Не допускається проведення гастрольних заходів, що популяризують або пропагують державу-агресора та її органи влади, представників органів влади держави-агресора та їхні дії, що створюють позитивний образ держави-агресора, виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України.

Забороняється проведення гастрольного заходу за участю особи або осіб, внесених до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, оприлюдненого на веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв.

Серед іншого, визначається, що учасник гастрольного заходу – це не лише виконавець, який бере участь у публічному виступі перед глядачами під час гастрольного заходу. А й “фізична особа, що бере чи брала участь у його створенні як автор аудіовізуальних творів, сценарію та/або текстів чи діалогів, режисер-постановник, продюсер тощо”.

Читайте також:
На фестиваль “Атлас вікенд” таки прорвалися росіяни, які перед тим виступали в Криму

СБУ заборонила в’їзд в Україну представниці Росії на “Євробаченні-2017”

СБУ заборонила в’їзд Михалкову, Говорухіну, Задорнову, Паніну та іншим російським “зіркам”

В Україну не пустили співачку Лоліту Мілявську, яка забула українську мову

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна