Перед загорянням Калинівського арсеналу нібито чули звук безпілотника, – Бірюков

 

Помічник міністра оборони Юрій Бірюков заявив, що спричинити пожежу й детонацію снарядів на арсеналі в Калинівському районі Вінницької області міг безпілотний літальний апарат диверсантів.
Про це він написав на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

Події на початку надзвичайної ситуації близько 21:30 26 вересня Бірюков переказав так: “Боєць з одного з постів встиг доповісти про дивний звук. Через кілька секунд почалися вибухи на відкритому майданчику. Периметр охоронявся надійно, тож – схоже на безпілотник.
І так, СБУ намагалася перехопити. Кажуть, неофіційно, що когось навіть затримали напередодні. Але хтось прорвався”.

За словами Бірюкова, постраждали тільки відкриті майданчики зберігання, при цьому підземні сховища, бетонні ангари і цегляні склади не пошкоджені.

“Зберігати боєприпаси під відкритим небом – це не наш винахід, це поширена практика. Звичайно, хочеться все глибше. Але це мільйони доларів у будівництво, яких в бюджеті поки немає”, – пояснив помічник Степана Полторака.

За його словами, на забезпечення “живучості” 48-го арсеналу ЗСУ в Калинівці в 2015 році було виділено з бюджету 600 тисяч гривень, у 2016 році – 2 мільйони, у 2017 – 6 мільйонів.

Нагадаємо, СБУ спростувала зв’язок між пожежею під Калинівкою й антитерористичними навчаннями у Вінниці 26 вересня та не повідомляла про якихось затриманих.
За фактом НС на Вінниччині військова прокуратура відкрила кримінальне провадження за статтею “диверсія”.

Про безпілотника говорили і під час пожежі на арсеналі в Балаклії у березні 2017 року, однак надалі цей спосіб диверсії – із застосуванням БПЛА – спростовували.

Читайте також:
Уряд виділив на ліквідацію НС під Калинівкою 100 млн. грн.

Історія пожеж на військових складах: де в Україні вибухали боєприпаси

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна