Матіос: Різним українцям доведеться домовлятися, як іспанцям після громадянської війни

Анатолій Матіос

Громадянам України різних поглядів потрібно домовлятися, щоб прийти до миру на Донбасі.
Таку думку висловив головний військовий прокурор Анатолій Матіос, про що заявив в ефірі каналу “Прямий” 25 вересня.

Він зазначив, що питання не в форматі миротворчої місії на Донбасі – питання в результаті.

“Тільки українці повинні дійти згоди, як у випадку будь-якої класичної війни. Будь-яка війна не закінчується перемогою, вона закінчується убитими й пораненими. Відповідно, доведеться домовлятися.
Як би мені хтось не пригадав на наступний день після ефіру, але я вважаю, що без реального розуміння різними частинами українського суспільства того, що доведеться повторити не в частині аналізу та розуміння громадянської війни в Іспанії, але доведеться повторити іспанський досвід…” – заявив головний військовий прокурор.

Долина полеглих в Іспанії

Матіос згадав про те, як в Іспанії за наказом диктатора Франсіско Франко була облаштована Долина Полеглих – меморіал усім загиблим у громадянській війні.

Ведучий Євген Кисельов заперечив: “Це легенда… Цей пам’ятник у Долині Полеглих – це пам’ятник прихильникам Франко, полеглим у громадянській війні, а не одним та другим. Цей пам’ятник зведений рабською працею полонених республіканців, які там же десь поховані у братських могилах”, – заявив Кисельов.

Матіос відповів, що має свою думку і “може її ще раз обґрунтовувати”.

“Питання в одному: [у Долині Полеглих встановлено] найвищий хрест у світі, де написано: “вони любили Іспанію”, – сказав Матіос, додавши, що кожен українець теж любить Україну по-своєму.

“Західний українець [любить Україну] з єзуїтсвом, Центральна Україна – “щоб нічого не сталося”, Східна Україна – вона пряма, іноді до примітивізму, але вони всі українці”, – заявив прокурор.

“Питання не в буквальному наслідуванні Франко – питання в розумінні, що потрібно об’єднати націю. Хто це може зробити? Тільки еліти”, – пояснив Матіос, додавши, що старі українські еліти не можуть домовитися одна з одною.

Читайте також:
“І на сонці бувають плями”.
Матіос визнав свою помилку з “тепловізором Шокіна”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.