Канадський міністр оборони вдруге за рік в Україні: говорить про зброю й миротворчість

 

На переговорах у Києві з канадським колегою Хаджитом Саджжаном міністр оборони України Степан Полторак обговорив питання можливої миротворчої місії на Донбасі та поставок зброї з Канади.
Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на дані сайту МОУ.

“Ми обговорили питання підтримки Канадою міжнародних зусиль щодо розгортання миротворчої місії ООН на Сході України та головні підходи до організації цього процесу”, – сказав генерал армії України Степан Полторак після зустрічі 26 вересня.

За інформацією з МОУ, також під час діалогу з канадською стороною були розглянуті перспективи співпраці у військово-технічній сфері, а саме – включення України до “Переліку країн, до яких можливий експорт зброї”, закупівля броньованої техніки, обладнання та екіпіровки, налагодження спільного виробництва військової техніки та озброєння в Україні, а також запуск повномасштабного оборонного співробітництва між Україною та Канадою на основі домовленості, підписаної між міністерствами оборони двох країн.

За словами Полторака, Україна хоче почати закупівлю військової техніки і обладнання у Канади в 2018 році.

На зустрічі міністри підтвердили важливість та ефективність навчальних програм, які діють між Канадою і Україною.

“Ці успішні програми дозволяють нам спільно готувати наших військовослужбовців, ділитися корисним досвідом в рамках співпраці між збройними силами обох країн. Тому я переконаний, що робота у цьому напрямку продовжуватиметься й надалі”, – сказав глава МОУ.

Міністр національної оборони Канади Харджит Сінгх Сейджжан у свою чергу заявив, що канадські інструктори в рамках операції “Об’єднувач” (Operation Unifier) підготували 6 тисяч українських військових.

“У березні мені було приємно оголосити продовження термінів нашої операції «Об’єднувач», цієї місії канадських збройних сил на заході України, яка підготувала близько 6 тисяч українських солдатів”, – заявив Сейджжан.

Він нагадав, що мандат канадської місії було розширено до березня 2019 року.

До того ж, за його словами, ця операція допомагає канадським і українським військовим обмінюватися військовим досвідом.

Саджжан додав, що канадські радники надають поради Міноборони щодо проведення стратегічних реформ в оборонній сфері.

Він зазначив, що Канада залишається повністю налаштованою надавати допомогу Україні, яка намагається зберегти та захистити свій суверенітет.
“Народ України може покладатися на непохитну підтримку Канади”, – додав пан Сейджжан, нагадавши, що він цього року вже вдруге перебуває з візитом в Україні.

“Ви маєте великого друга в особі Канади, і ми пишаємося тим, що можемо назвати вас цінним партнером і союзником, якому можна довіряти. Ми будемо продовжувати розвивати нашу дружбу, зміцнювати історичні зв’язки в економічній, дипломатичній і військовій сфері”, – наголосив міністр національної оборони Канади.

Нагадаємо, цими ж днями у Канаді перебував начальник Генерального штабу ЗС України Віктор Муженко, який проводив переговори щодо зброї.

Читайте також:
Переговори Порошенка й Трюдо: Канада може долучитися
до миротворчості на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна