Переговори Порошенка й Трюдо: Канада може долучитися до миротворчості на Донбасі

 

Президент Петро Порошенко під час переговорів з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо в Оттаві 22 вересня представив бачення України щодо покращення партнерства з Канадою у сфері безпеки та оборони, а також можливу роль Канади в миротворчій операції на Донбасі.
Про це інформує прес-служба глави держави.

“Сьогодні я представив бачення України того, як ми можемо покращити партнерство у сфері безпеки та оборони новими ініціативами”, – повідомив Порошенко під час зустрічі з представниками ЗМІ за підсумками переговорів.

Глава Української держави нагадав, що на початку цього року було підписано двосторонню угоду про оборонну співпрацю, яка полегшує нашу співпрацю у військовій сфері. Також у цьому році уряд Канади продовжив операцію UNIFIER, яка передбачає постійне навчання канадськими інструкторами наших Збройних Сил.

“Я вважаю, що маючи таку гарну основу, настав час рухатися вперед”, – переконаний Петро Порошенко.

Президент наголосив, що Україна зацікавлена в отриманні канадського досвіду миротворчих операцій, та запевнив, що миротворча місія ООН на Донбасі не буде здійснюватися за російським сценарієм.

“Ми дуже зацікавлені в досвіді миротворчої діяльності Канади. Я вірю, що миротворча операція ООН стане реальним проривом у мирному врегулюванні. У цьому питанні досвід та поради наших канадських друзів були б для нас дуже корисними”, – заявив Порошенко під час зустрічі з представниками ЗМІ за підсумками переговорів з Трюдо.

Він висловив переконання, що запровадження миротворчої місії ООН на Донбасі має бути ініційоване не лише нашою державою, а й всіма країнами, які підтримують Україну у боротьбі за незалежність, відновлення територіальної цілісності і суверенітету.

“Зараз я вважаю, що у нас є унікальний шанс. Звичайно, це не буде російський сценарій. Миротворча місія має бути під мандатом ООН і розташовуватися на всій території Донбасу – до кордонів між Росією і Україною, щоб не дозволяти російським військам з озброєнням проходити до окупованих територій. І, звичайно, ми вітатимемо збільшення ролі наших партнерів у цьому питанні”, – підкреслив Порошенко.

В свою чергу, Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, на уточнююче запитання, чи підтримує Канада миротворчу місію ООН в Україні і чи, можливо, в майбутньому буде брати в ній участь, наголосив: “Канада глибоко вірить в ідею миротворчих сил ООН і в їхні ідеали. Це завжди було дуже потужним інструментом для встановлення стабільності та деескалації конфліктів в усьому світі”.

За його словами, минулого року Канада вирішила, що направить до 600 військових до миротворчих операцій і здійснюватиме грошові внески.

Ми розглядаємо всі регіони, де є потенціал для миротворчих операцій. Ми будемо проводити на цю тему дискусії, щоб подивитися, яким чином можна досягти деескалації ситуації, яким чином ми можемо привнести безпеку до цього регіону, де Росія порушила угоди і міжнародне право”, – сказав прем’єр-міністр Канади.

Президент України подякував Прем’єр-міністру Трюдо та уряду Канади за стійку та непохитну позицію Канади на підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України, в умовах триваючої російської агресії.

“Така принципова позиція наших союзників та партнерів, продовження політичного та санкційного тиску, таке лідерство на міжнародній арені, яке показує Канада, має вирішальне значення для зупинення війни, що ведеться Москвою з метою силової зміни кордонів Європи”, – наголосив глава держави.

За словами Порошенка, завдяки наступному головуванню у Великій сімці Канада може зіграти ще важливішу роль у забезпеченні миру та стабільності в Україні та Європі.

“Ми бачимо, що платформа G7 також сприяє зусиллям міжнародної групи друзів щодо деокупації Криму. Я вважаю, що Канада цілком підходить для цієї ролі, оскільки Крим – перш за все, стосується прав та свобод людини”, – зазначив він.

Президент також підкреслив, що дипломатичні зусилля мають бути підкріплені міцною оборонною та економічною стійкістю України.

В свою чергу, Джастін Трюдо, відповідаючи на питання про військову допомогу, зазначив, що є перелік і механізми для втілення спільних завдань.

“Ми залишатимемося назавжди з Україною щодо боротьби з незаконною агресією Росії проти України та докладання зусиль Росією із дестабілізації України. Ми боремося з цим”, – наголосив прем’єр-міністр Канади.

Він нагадав, що Канада допомагає інструкторами, які тренують українських військових і передають свій досвід.

Петро Порошенко підтвердив, що на початку агресії Росії Канада вже надавала підтримку Україні: у 2014-2015 роках ми отримали від Канади уніформу, якої так бракувало українським солдатам.
Після того в Україні працювала група канадських інструкторів, які підготували 5 тисяч українських солдат і офіцерів.
“Це дуже ефективна місія, і я дуже дякую пану прем’єр-міністрові за це тому, що солдати, які пройшли через цю підготовку, значно поліпшили тактику і координацію. Це співробітництво, де всі виграють”, – резюмував президент України.

Також Порошенко й Трюдо обговорили питання проведення реформ в Україні, в тому числі реформування Збройних сил та приведення їх до стандартів НАТО.

За словами Петра Порошенка, в Україні очікують призначення спеціального посланника Канади з питань реформ в Україні: “Його чи її поради будуть дуже корисними для нас в перетворенні країни”.

Джастін Трюдо зазначив, що канадська сторона надає підтримку у здійснені реформ в Україні.

“Реформи, які Україна проводить, зокрема в минулому році за надзвичайно важких умов. Економічне зростання має продовжуватись і воно продовжується. Це дуже важкі рішення, які повинні ухвалюватись в Україні. І Канада в цьому плані докладає всіх зусиль, щоб бути завжди з Україною і надавати підтримку”, – наголосив він.

Читайте також:
Порошенко на Радбезі ООН: Миротворча місія на Донбасі
має відновити справедливість, а не заморозити конфлікт

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна