Вибухова НП у військовому таборі на Донеччині: пожежу ліквідовано. ФОТО, ВІДЕО

 

Пожежу на складі боєприпасів у базовому таборі військової частини в селі Новоянисоль на Донеччині ліквідовано вранці 23 вересня.
Як передає “Новинарня“, про це відзвітували рятувальники ГУ ДСНС України у Донецькій області.

“З 21:00 22 вересня до 01:30 23 вересня пожежний танк ЗСУ проводив гасіння пожежі на території складу. Пожежу на складі локалізовано о 01:30 23 вересня, ліквідовано – о 05:47”, – сказано в повідомленні на сайті ДержНС.

Даних про постраждалих на цей час немає.

Станом на 06:00 23 вересня було ліквідовано 13 загорянь на території селища. Наразі пожеж на території населеного пункту немає.

З початку робіт підрозділами ДСНС України виявлено та вилучено 10 вибухонебезпечних предметів – снарядів, що розліталися внаслідок вибухів у військовому таборі, розташованому за 1,5 від населеного пункту.

До ліквідації надзвичайної ситуації всього залучено залучено 248 осіб та 56 одиниць техніки, з них від ДСНС України – 70 людей особового складу та 20 одиниць техніки.

Як розповів у “Фейсбуці” голова ОДА і ВЦА Павло Жебрівський, станом на 8:00 були встановлені пошкодження внаслідок вибухів за 14 адресами: “в основному, віконні блоки, покрівлі та паркани”.

На даний час на місці працюють чотири групи ЗСУ з розмінування території складу, шість груп піротехніків ДСНС оглядають та за потреби розміновують територію села Новоянисоль.

Зазначається, що в селі Новоянісоль біля школи створили оперативний штаб з ліквідації надзвичайної ситуації на чолі з заступником голови Донецької ОДА Віктором Ремським.

У готовності перебуває пасажирських автобусів для проведення евакуації населення з села, підготовлено 500 місць для розміщення евакуйованого населення.
На час пожежі село самостійно покинули близько 60 осіб.

Жебрівський зазначив: на 23 вересня заплановано побудинковий обхід села Новоянисоль з метою виявлення пошкоджень та їх характеру приватних будинків, встановлення збитків від надзвичайної ситуації; залучення 10 піротехнічних груп, з них шести – від ДСНС України – для проведення розмінування села та території складу боєприпасів; надання допомоги населенню по усуненню наслідків пошкоджень будинків (у разі необхідності); надання психологічної допомоги населенню відділом соціально-гуманітарної роботи та психологічного забезпечення; робота слідчо-оперативної групи по визначенню причин пожежі.

У ДСНС також розповіли про те, як починалася ця надзвичайна подія.
22 вересня о 15:14 на телефон Служби порятунку в Донеччині надійшло повідомлення про пожежу в Нікольському районі поблизу села Новоянісоль. За вказаною адресою виїхали рятувальники 100-ї професійної пожежної частини.

“По прибуттю вогнеборці з’ясували, що спостерігається горіння сухої трави на території складу боєприпасів, який розташований в 1,5 км від с. Новоянісоль. О 16:00 почалася детонація боєприпасів.
На місце події були негайно спрямовані додаткові Головного управління ДСНС України у Донецькій області на чолі із т.в.о. начальника Олекcієм Мігріним. Поліцейські оточили небезпечний район та забезпечують його охорону”, – повідомили в Службі.

В результаті детонації боєприпасів сталося займання двох господарчих споруд  у розташованому поруч населеному пункті.
О 17:41 займання господарчих споруд та скирти сіна було ліквідовано.

Напередодні в прес-службі Міноборони зазначали: попередньо встановлено, що працівниками сільгосппідприємства було підпалено стерню на викошеному полі. Внаслідок сильних поривів вітру пожежа вийшла з-під контролю і перекинулася на склади базового табору військової частини.
Особовий склад, який знаходився на території складів, намагався власними силами загасити полум’я, проте наявними засобами пожежогасіння це не вдалося.
Вибухи на складах тривали з 16:20 до 18:20.

З метою з’ясування обставин, що призвели до надзвичайної ситуації (як сталося, що загорілися склади боєприпасів підрозділу ЗСУ в полі?), створено оперативний штаб.
До штабу увійшли офіцери Міністерства оборони та Генерального штабу ЗС України.
Групу очолює один із заступників міністра оборони України.

Довідково. У селі Новоянисоль, заснованому грецькими переселенцями, проживає 450 осіб. Це західна частина Донецької області, маріупольський напрямок.
Від нього приблизно 5 км до більшого села Малоянисоль, трохи більше – до райцентру Нікольське (на південь) та до межі із Запорізькою областю (на захід).

Пожежа на полі сталася між Ново- і Малоянисолями.

Нагадаємо, попереднього разу пожежа й масова детонація боєприпасів сталася на арсеналі в Балаклії Харківської області в березні 2017 року, коли загинули двоє людей і було евакуйовано 20 тисяч.

Читайте також:
ГУ ДСНС Донеччини купило через Prozorro “наворочений” Pajero Sport за 1,2 млн.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна