В українському Приазов’ї відбувся великий грецький етнофестиваль “Мага Йорти”. ФОТО

 

У селі Малоянисоль Нікольського району Донеччини відбувся фестиваль грецької культури “Мега Йорти” імені Доната Патричі, що об’єднав греків із різних районів області, народних майстрів, художників та творчі колективи
Про інформує прес-служба Донецької ОДА.

Зазначається, що захід 16 вересня був присвячений 85-річчю заснування Донецької області та 300-річчю з дня народження Святителя Ігнатія Маріупольського.

Такий захід на Донеччині відбувся вже вп’ятнадцяте.

Як зазначив у соцмережі голова ОДА Павло Жебрівський, на костюмоване театралізоване дійство зібралося понад 5 тисяч етнічних греків з України та з-за кордону.

Свято відкрив театралізований парад 90 грецьких громад.

Фотогалерея:

греки Приазов'я - Малоянисоль - парад 3 греки Приазов'я - Малоянисоль - парад греки Приазов'я - Малоянисоль - парад 1 греки Приазов'я - Малоянисоль - парад 4 греки Приазов'я - Малоянисоль - парад 6 греки Приазов'я - Малоянисоль - парад 8 греки Приазов'я - Малоянисоль - парад 7 греки Приазов'я - Малоянисоль - парад 9 посол Греції в Україні Георгіос Пукаміссас греки Приазов'я - Малоянисоль - парад 5
<
>
Надзвичайний та Повноважний Посол Греції в Україні Георгіос Пукаміссас

Фото: ДонОДА

Гості “Мега Йорти” (“великого свята”) побачили показові виступи з грецької боротьби “куреш”, конкурс краси “Перлина Приазов’я-2017”, “Містечко майстрів” із національними подвір’ями, де можна було взяти участь у майстер-класах, відвідати виставку народної творчості та скуштувати національну кухню.
Гостей фестивалю розважали творчі колективи та гурт “Перперуна” з Афін.

Одним із почесних гостей фестивалю став Надзвичайний та Повноважний Посол Греції в Україні Георгіос Пукаміссас.

Організаторами фестивалю стала Федерація грецьких громад за підтримки облдержадміністрації.

“Це дійсно фантастичне свято. Фестиваль “Мега Йорти” перестав бути локально грецьким, він став всеукраїнським, до нього долучились інші нації та народності.
У Донецькій області живе понад 100 різноманітних народів, а грецька спільнота – третя за чисельністю. Тому для нас дуже важливо знаходити те, що б змогло консолідувати усі народи, і такі фестивалі – дуже гарний шанс зблизити різних людей”, – заявив заступник голови ОДА Ігор Стокоз.

“У незалежній Україні умови для свого вільного розвитку отримали представники понад 100 національностей, у тому числі й греки. За даними перепису 2001 року, в нашій країні проживає понад 90 тисяч етнічних греків, з них 77 тисяч – на півдні Донеччини, у Приазов’ї. У населених пунктах, де компактно проживає грецька діаспора, діти вивчають новогрецьку мову, діють центри грецької культури, видаються газети, проводяться наукові дослідження історії народу. Цікаво, що філологи з Греції приїжджають у приазовські села вивчати… грецьку мову! Адже протягом століть греки Приазов’я були відірвані від своєї історичної батьківщини, і їхня мова зберегла форми, які вживалися кілька століть тому”, – написав у ФБ Павло Жебрівський.

За його словами, Україна поважає право народів плекати свої традиції.

“Натомість російська імперія – в які б шати вона не рядилася – має на меті лише розчавити та розчинити народи у мороці свого так званого “русского міра”. Навіть у ХХІ столітті Росія та створені нею квазіпотвори “ЛНР-ДНР” несуть війну та нетерпимість на національному ґрунті: в окупованому Росією Криму переслідуються українська та кримськотатарська спільноти, закриваються школи, активістів кидають за ґрати; а за блакитно-жовту стрічку або за українське слово в недореспубліках можна заплатити життям.

Розвиток вільної України – запорука свободи та розвитку усіх народів, які живуть на її території. Соціологічні дослідження свідчать: 80 відсотків молоді з числа представників національних меншин вважають себе частиною української політичної нації. Молодь знає: Україна – це свобода. Україна – це майбутнє. Україна – наш спільний дім, побудований на фундаменті поваги до кожного члена нашої великої дружної родини”, – заявив голова ДонОДА Павло Жебрівський.

Наступний фестиваль “Мега Йорти” проходитиме у Волноваському районі.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна