Порошенко і Трюдо в Торонто привітали українську команду “Ігор нескорених”

 

Президент Петро Порошенко разом з дружиною Мариною та прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо взяли участь в урочистостях із вшанування української команди «Ігор нескорених».

Акція відбулася в Торонто 22 вересня, за день до відкриття змагань.

Звертаючись до учасників української команди та присутніх, Порошенко подякував Принцу Уельському Гаррі за ідею заснування у 2014 році міжнародних спортивних змагань для військових у параолімпійському стилі Invictus Games.

“Це найкращий спосіб пошанування наших хоробрих чоловіків та жінок у формі. Їхній приклад хоробрості вселяє у нас впевненість у нашій остаточній перемозі”, – зазначив президент.

Глава Української держави також високо відзначив зусилля Канади за приймання цьогорічних ігор та назвав це ще одним сильним виявом солідарності Канади з тими, хто захищає справедливість, правду і свободу.

 

За його словами, історія кожного солдата, присутнього в українській команді, є прикладом неймовірної волі та рішучості.

Зокрема, Вадим Свириденко протягом дня був тричі поранений і провів чотири дні та чотири ночі на холоді.
Юрій Писарчук був важко поранений та прикутий до ліжка, однак після реабілітації повернувся на фронт.
Катерина Михайлова, будучи важкопораненою, врятувала життя кільком побратимам, витягнувши їх із поля бою.

“Ці люди є українською армією – сильною, вільною та реформованою, що заслуговує на високу оцінку та повагу цілого демократичного світу”, – сказав Порошенко.

Президент також відзначив, що українські військові розбудовують братерство по зброї з іноземними союзниками, включаючи Канаду, та нагадав, як у День Незалежності України представники канадського війська марширували поряд з нашими солдатами під час параду в Києві.

Глава держави особливо подякував українській громаді Канади. “Участь української команди в «Іграх нескорених» була би неможливою без вашої допомоги”, – зазначив він.

“Від імені кожної родини, чиї найрідніші були врятовані наданими вами шоломами, бронежилетами та «швидкими». Від імені кожного солдата, якому допомогла команда канадських хірургів. Від імені кожної дитини, яку зачепила війна і яка отримала відраду та моральну підтримку, я висловлюю найщирішу подяку”, – звернувся до присутніх канадців Петро Порошенко.

Президент нагадав про вражаючу історію Миколи Нижниковського, 12-річного хлопця, який втратив три кінцівки через підняту гранату біля Маріуполя.

“Саме українці в Канаді допомогли організувати його переїзд до Канади та перебували поряд з ним протягом тяжких годин хірургічного втручання, протезування і морального відновлення у дитячій лікарні в Монреалі”, – розповів Петро Порошенко.

Він додав, що під час візиту прем’єр-міністра Трюдо до України передав йому дуже зворушливого листа від цього хлопчика зі словами подяки канадському народу за його реабілітацію та підтримку.

Президент зауважив, що йому було особливо приємно дізнатися, що Джастін Трюдо відповів на цей лист і пізніше зустрівся з Миколою в своєму офісі в Оттаві.

Прем’єр-міністр Канади на церемонії підкреслив, що “Ігри нескорених” є шансом для поранених військових продемонструвати свої таланти та стійкість характеру на міжнародному рівні, а для всіх інших – честь споглядати за цими змаганнями.

“Боротьба за мир, демократію, справедливість, правосуддя та свободу – спільні принципи, які канадські та українські солдати захищають”, – зазначив Джастін Трюдо.

Читайте також:
У Києві урочисто провели на “Ігри нескорених” до Канади
збірну інвалідів-військових

Цьогорічні Invictus Games пройдуть з 23 по 30 вересня 2017 року в Торонто (Канада) в рамках святкування 150-річчя заснування Канади.
У змаганнях братимуть участь 17 національних команд, загалом 550 учасників.

У змаганнях “Ігри нескорених” беруть участь військовослужбовці та ветерани із обмеженими фізичними можливостями, набутими під час виконання службових обов’язків.

Україна в 2017 році вперше отримала право взяти участь в таких змаганнях як учасник багатьох військових навчань, миротворчих операцій під егідою ООН, а також як країна, військовослужбовці якої мають бойовий досвід при виконанні завдань в рамках АТО.
15 українських спортсменів змагатимуться у таких видах спорту: атлетика, пауерліфтинг, плавання, стрільба з лука, веслування на тренажерах та велоспорт на шосе.

Читайте також:
Порошенко хоче провести міжнародні Invictus games у Києві

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна